in

Ползите от планирането

планирането

Правилното управление на времето и ресурсите е в основата не само на успеха ни, но също така на спокойствието, хармонията, финансовото благополучие и личното щастие. То е признак на висока дисциплина и отговорност. Разбира се, динамиката на ежедневието често ни изправя пред предизвикателства, които изискват от нас да бъдем гъвкави и да реагираме на непредвидени обстоятелства, но това съвсем не означава, че планирането не е необходимо.

Дори понякога на пръв поглед да изглежда странно, скучно и дори досадно, дългосрочното планиране всъщност е в състояние да бъде наш съюзник в оптимизирането на бюджета, личното ни време и отношенията ни. Ето как:

1. Направете свой личен календар с важни дати и събития

Има дати и събития в годината, които са ни добре известни – като започнем с рождени и имени дни, Нова Година, Коледа и Великден, годишнини и много други. Направете услуга на себе си и съставете свой личен календар – със събитията и това, което трябва да се случи за тях. Така ще избегнете неприятните изненади, стреса и недоволството. Дори ще правите нещата с удоволствие и ще установите колко по-различен може да изглежда светът с планиране. За голяма част от нещата в живота ни има цикличност, с която сме добре запознати. Ако започнем и да се възползваме от нея, би било прекрасно!

1. Колкото по-рано, толкова по-изгодно

Независимо дали става дума за коледните подаръци или мечтано пътешествие на екзотичен остров, когато става дума за сериозни разходи, всяко усилие си струва. Не само със спестовна цел, но и за да се възползваме от най-добрата оферта. Така например, ако направите график за най-важните, и съответно най-разходни празници в годината, заедно със списък на близките си хора, които искате да зарадвате, ще можете да отмятате тези задачи поетапно. Тоест, от една страна, няма да бързате и да се чудите какво да вземете в последния момент. А от друга, ще можете да организирате, купите и опаковатe всичко предварително.

Същото се отнася и за бюджета ви. Винаги е по-добре разходите да са по-плавни и на често, отколкото огромна сума, дадена наведнъж. Това важи с пълна силза за пътувания до близки и далечни дестинации. Добре знаем предимствата на ранните записвания. Освен, че благодарение на тях може да намерите страхотна оферта, така ще имате стимул за следващите месеци на работа.

В допълнение, дори един сериозен разход за луксозна почивка на някое райско местенце, разделен на вноски през няколко месеца, ще направи пътуването далеч по-приемливо за джоба и психиката ви. А и така, с добра дисциплина, ще можете да заделите и пари за джобни разходи, без това да ви задъха рязко преди заминаването.

3. Ранно заявените отпуски – мотивация и настроение в професионален план

Повярвайте ми, страхотна мотивация е да си пуснеш отпуск през ноември за април, ако тогава те очаква пътешествие в Занзибар, например. Просто знаеш, че само след няколко месеца те чака нещо мечтано и то е сравнително близо, а сега ще поработиш здраво, но там, на хоризонта, е така чаканата от теб почивка. Възможността сам да си създадеш ритъм на усърдна работа и релакс, е личен избор.

Проветряването на главата и съзнанието е необходимост за действително натоварените в професионален план хора. Амбицията и отдадеността са прекрасни и похвални качества, но претоварването в днешно време води до здравословни проблеми със сериозни поражения. Така че от нас зависи да намерим баланс за себе си, да си го наложим и да го направим максимално ефективен и спрямо задълженията ни.

Не бива да забравяме и да се фокусираме върху качеството, а не количеството почивка, което си даваме. Същото се отнася и за качеството и количеството работа, която изпълняваме.

4. Времето е безценен, невъзвръщаем ресурс

Твърде често забравяме, че инвестираме най-ценния си актив в напълно ненужни дейности, личности и мисли. Осъзнайте, че всяка секунда от времето, вниманието и енергията ви следва да бъдат в интерес на вашето здраве, щастие и успех. Има твърде много „работи“, които чисто и просто ги прахосват. Вие сами решавате върху какво да се съсредоточите.

Ще живеете много по-спокойно, ако не бързате постоянно за някъде, не се чувствате виновни, че изоставате с някоя задача, която е много възможно дори да не е ваша, не се надпреварвате с часовника и календара. Често поглеждаме часовника, за да се осведомим за часа, но рядко се замисляме колко време прекарваме в не чак толкова важни дейности.

  • Обичате ли да планирате ежедневните задачи предварително?

    Споделете вашето мнение с нас

    • Да
    • No

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Смарт устройства

Технологиите – все по-нужни и все по-достъпни

Даряване на кръв

Защо нулева положителна е най-често срещаната кръвна група?