in

Паша Христова, която остана завинаги на 25

Паша Христова
Снимка: YouTube/Screenshot

Днес се навършват 51 години от злополучната кончина на любимката на българската естрада Паша Христова. На 21 декември 1971 г. малко преди полунощ самолетът, в който се намира талантливата певица катастрофира на път за Алжир. При излитане машината прогресивно се накланя наляво, лявото полукрило удря пистата, самолетът завива наляво и рухва на земята. От удара единият двигател се откъсва и машината избухва в пламъци.

Борис Годжунов, Мария Нейкова и Янка Рупкина оцеляват

От 73 души на борда загиват 32, като сред тях е 6-членният екипаж. Спасяват се част от пътуващите в задната част на самолета – Борис Годжунов е със счупени крайници, а Янка Рупкина получава леки изгаряния. Мария Нейкова също се спасява. Сред оцелелите са и командирът и механикът на резервния екипаж, който трябва да върне самолета.

Причината за катастрофата

Паша Христова е само на 25 години. Проведеното разследване непосредствено след инцидента достига до извода, че въжетата на елероните са били погрешно свързани. Вместо да коригира положението на самолета в хоризонталната плоскост, като парира силата на вятъра, командата на пилотиращия увеличава наклона на самолета заради обратното свързване на елероните.

На 23 декември 1971 г. Паша Христова е изпратена от многобройни почитатели в Ритуалната зала на Централните софийски гробища. Погребана е в католическия парцел. Междувременно цялата новогодишна програма, която е заснета предварително и е с активното участие на певицата, се излъчва само няколко дни след трагедията.

За 5 години записва 60 песни

Репертоарът на Паша Христова е пъстър – балади, популярни песни, версии на фолклорни песни, джаз пиеси, политически песни. За своите едва пет творчески години тя записва около 60 песни за фонда на радиото, телевизията и „Балкантон“.

Тя е родена на 16 юли 1946 г. в София, като рожденото ѝ име е Парашкева Христова Стефанова. След завършване на гимназия става чертожничка в завод за електрокари.

Награди и международно признание

Печели международна слава и много награди от конкурси, между които награда на фестивала „Златният елен“ в Брашов, (Румъния), първа награда за изпълнение заедно с Мария Нейкова и Мими Иванова в „Яворова пролет“ на радиоконкурса „Пролет“. През 1970 г. се представя на фестивала „Златният Орфей“ и получава голямата награда за песента „Повей, ветре“ и първата награда за „Една българска роза“.

През 1971 г. получава Голямата награда за изпълнители на Международния фестивал в Сопот (Полша) за песента „Ах, този дивен свят“. Това е едно от най-големите международни признания за български поп певец.

Паша Христова и нейните песни не са забравени и до днес. Удостоена е посмъртно със званието „заслужил артист“, а през 2000 г. песента ѝ „Една българска роза“ е обявена за песен на столетието.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

дон кихот, санчо панса

„Свободата, Санчо…“ – когато Сервантес пуска Дон Кихот по света

„Светецът покровител на втория шанс“ – очарователна и смайващо забавна история