in

Паоло Нани – клоунът, който вижда света различно

Театърът на италианския артист Паоло Нани е основан във Вординборг, Дания, през 1995-а. Успехът му е световен и впечатляващ – The Letter, The Art of Dying и Jekyll and Hyde са трите най-популярни постановки, които продължават да се играят и до днес. Нани е сочен за един от най-великите клоуни в света, гений в своята финост, изваял до съвършенство езика на тялото. Създател е на 8 авторски постановки и над 2000 представления, прекосили света. Носител е на редица престижни награди – European Comedy Award, Audience Award Festival Santo André, Honorrary Award на датската театрална асоциация.

Паоло идва за втори път у нас с шедьовъра си „Писмото“. Можем да го гледаме на 8 септември по време на Sofia Summer Fest и на 9 септември в лятно кино „Орфей“ в Пловдив, част от Есенния салон на изкуствата. Това е най-награждаваното датско представление на всички времена. Създадено е през 1992 г. в сътрудничество с Нуло Факини. Има гастроли в 43 държави – представяно е 5 пъти на комедийния фестивал в Кьолн, 3 пъти на Лондонския фестивал на пантомимата, 2 пъти на фестивала Фриндж в Единбург. Актьорът въвлича публиката в спектакъла чрез игри и изненади. Така тя става бързо пряк участник в историята и нейните различни варианти. Сюжетът е изключително опростен, но крайно забавен – брилянтният Паоло разказва една история в продължение на 80 минути по 15 различни начина – като пиян, в стил нямо кино, без ръце, на обратно, вулгарно. И всичко това, без да каже и дума. Резултатът е абсурдно смешен.

Земният път на Паоло Нани започва на 8 ноември 1956 г. във Ферара, Италия. От 1992 г. живее и работи в Дания, където намира по-добри възможности да твори. Към днешна дата има и преподавателска дейност – води курсове, уъркшопи и майсторски класове по целия свят. България няма да е изключение и тази година. Организатор на събитието е пловдивският театър „Хенд“ единственият у нас театър с изцяло издържан оригинален репертоар в същия стил: комедия, театрална клоунада, сатира. Така 15 наши актьори ще имат възможност да работят с диктатора на европейската мода в невербалния театър в рамките на тридневен интензивен уъркшоп, който се осъществява с подкрепата на Национален фонд „Култура“ – програма „Творческо развитие“, и ще се проведе от 4 до 6 септември в театър „Хенд“ – Пловдив. Пилотното издание на уъркшопа миналата година предизвика огромен интерес, като кандидатите за участие бяха над 100, а селектираните постигнаха забележителни резултати след края на ателието. В различните държави цените за тридневно обучение с Паоло Нани варират между 350 и 500 евро. В България уъркшопът е безплатен.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

2.8k Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Главоболие

Нарцистичните личностни разстройства – част от съвременния начин на живот

До Лас Вегас и обратно с „Чамкория“