in

Палак панир- спанак със сирене по индийски

Палак панир

Палак панир е вегетарианско ястие, което се състои от вид извара (панир) и гъста паста, направена от пюриран спанак, наречена „палак“.

Понякога ястието се нарича „сааг панир“, но всъщност сааг панир се приготвя с други зелени листни зеленчуци, различни от спанак.

Подобно на повечето индийски ястия, в палак панаир също се слагат доста подправки- джинджифил, чесън, гарам масала, куркума, чили на прах, кимион и други.

Ястието обикновено се сервира топло, с гарнитура от варен ориз, плосък хляб Роти, Наан или Маки ди роти.

През последните години са се появили много различни вариации на това ястие, но това е традиционната рецепта.

Ето как да приготвите това вкусно индийско ястие:

Необходими продукти:

  • 3 с.л. зехтин
  • 250 грама спанак
  • 250 грама панир
  • 6 зърна черен пипер
  • 1 шушулка кардамон
  • ½ ч.л. карамфил
  • 1 глава лук
  • 1 ч.л. джинджифил
  • 1 люта чушка
  • 1 чаша домати
  • щипка захар
  • 4 с.л. доматено пюре
  • 1 ч.л. гарам масала
  • ¼ ч. сметана за готвене или ½ ч. прясно мляко

Начин на приготвяне:

Задушете спанака в 1 с.л. зехтин. Гответе около 10 минути, докато омекне и изгуби обема си.

След като го свалите от котлона, оставете да изстине добре, след което го направете на пюре.

В друг съд сложете 2 ч.ч. вода и оставете да заври. Добавете панира и оставете да се вари около 5 минути. Оставете го да изстине във водата, след което го извадете и нарежете на едри парчета.

Натрошете черния пипер, кардамона и карамфила в хаванче.

Загрейте останалия зехтин и запържете лука за около 10 минути. След това добаете джинджифила, чесъна и лютата чушка. Гответе 2-3 минути, след това добавете доматите и захарта. Още няколко минути по-късно добавете доматеното пюре и подправките.

Оставете на котлона за около 10 минути, докато течността се изпари и се получи гъст сос.

Добавете спанака и малко сол. Разбъркайте добре, след това добавете панира.

Намалете котлона и оставете ястието да се готви още 10 минути.

Добавете гарам масалата и оставете на котлона още 1-2 минути. Свалете съда от котлона, добавете сметаната или млякото и сервирайте.

Loading

  • Опитвали ли сте индийското сирене панир?

    Панир
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

8 филма за пътуване, които ще ви накарат да се почувствате сякаш сте там

кралицата

„Кралицата“ – историята на един забележителен кралски живот