Палак панир е вегетарианско ястие, което се състои от вид извара (панир) и гъста паста, направена от пюриран спанак, наречена „палак“.
Понякога ястието се нарича „сааг панир“, но всъщност сааг панир се приготвя с други зелени листни зеленчуци, различни от спанак.
Подобно на повечето индийски ястия, в палак панаир също се слагат доста подправки- джинджифил, чесън, гарам масала, куркума, чили на прах, кимион и други.
Ястието обикновено се сервира топло, с гарнитура от варен ориз, плосък хляб Роти, Наан или Маки ди роти.
През последните години са се появили много различни вариации на това ястие, но това е традиционната рецепта.
Ето как да приготвите това вкусно индийско ястие:
Необходими продукти:
- 3 с.л. зехтин
- 250 грама спанак
- 250 грама панир
- 6 зърна черен пипер
- 1 шушулка кардамон
- ½ ч.л. карамфил
- 1 глава лук
- 1 ч.л. джинджифил
- 1 люта чушка
- 1 чаша домати
- щипка захар
- 4 с.л. доматено пюре
- 1 ч.л. гарам масала
- ¼ ч. сметана за готвене или ½ ч. прясно мляко
Начин на приготвяне:
Задушете спанака в 1 с.л. зехтин. Гответе около 10 минути, докато омекне и изгуби обема си.
След като го свалите от котлона, оставете да изстине добре, след което го направете на пюре.
В друг съд сложете 2 ч.ч. вода и оставете да заври. Добавете панира и оставете да се вари около 5 минути. Оставете го да изстине във водата, след което го извадете и нарежете на едри парчета.
Натрошете черния пипер, кардамона и карамфила в хаванче.
Загрейте останалия зехтин и запържете лука за около 10 минути. След това добаете джинджифила, чесъна и лютата чушка. Гответе 2-3 минути, след това добавете доматите и захарта. Още няколко минути по-късно добавете доматеното пюре и подправките.
Оставете на котлона за около 10 минути, докато течността се изпари и се получи гъст сос.
Добавете спанака и малко сол. Разбъркайте добре, след това добавете панира.
Намалете котлона и оставете ястието да се готви още 10 минути.
Добавете гарам масалата и оставете на котлона още 1-2 минути. Свалете съда от котлона, добавете сметаната или млякото и сервирайте.
-
Опитвали ли сте индийското сирене панир?
-
Да
-
Не
-