in

От „Нашенец“ до Сизиф и „Морфин“ – театърът заживява в парка

Столицата изобилства от културни събития през лятото, но едно прави особено впечатление със замисъла си. София Моно, организиран тази година от издателство „Колибри“, ще представи през юли спектакли на открита сцена, повечето от тях базирани или вдъхновени от литературни текстове. Уникалният фестивал ще се проведе от 17 до 27 юли в парка на  Военна академия „Георги С. Раковски“.

Сред най-интересните представления е „Боже мой“ – с автор Теа Денолюбова, под режисьорката палка на Стоян Радев и инспирирано от „Жажда“ на френското явление в литературата Амели Нотомб. Главната роля в моноспектакъла е поверена на Христо Мутафчиев, който ще прекара зрителите през всякакви емоционални амплитуди в бара на Юда. Представлението е истински шедьор – и като текст, и като изпълнение, създадено от Теа специално за Христо. Актьорът седи в бар пред чаша уиски, без цигара, в полутъмна обстановка, на маса в дъното и разказва простичко библейски сюжети през човешките ни въжделения. На всичкото отгоре и за абсолютен разкош си припява фрагменти от известни парчета, а на една от масите е разположен Стоян Радев, и той със свои включвания от време на време. Радев е и автор на звуковата картина, художник е Елица Георгиева, драматург на – Мирела Иванова. Датата на спектакъла е 25 юли.

На 20 юли ще може да се види „Място, наречено другаде“ на талантливата Яна Борисова, вдъхновено от истинската среща на актьорите, които участват – Боряна Братоева и Петър Антонов. Двамата се запознават на парти, стават добри приятели и на края на вечерта разбират…че живеят в един блок. Текстът е ползотворен сблъсък, роден от различията не само между мъжа и жената, но и от производните в това, родило се спонтанно, приятелство – амалгама на различни характери, гледни точки, житейски перипетии.

София Моно не подминава и класически произведения като „Нашенец“ по текстове на Чудомир – на 17 юли, „Аз, Сизиф“ по „Митът за Сизиф“ на Албер Камю – на 18 юли, и „Морфин“ по Михаил Булгаков на 23 юли. В „Нашенец“ прави впечатление, че Мариус Куркински е и по-помъдрял, и по-обран в сравнение с други свои изпълнения, все така обичащ от душа малките човеци, но и натрупал разочарования и печал заради житейските им прагматичност и принизявания. В  „Аз, Сизиф“, с режисьор и драматург Веселка Кунчева и в главната роля Стефан Додуров, ще поразсъждаваме върху идеята дали животът е повторение на едно и също действие и завръща ли се човек към себе си, без значение колко грешки прави, прощава ли си, има ли избор. Повестта, писана от Булгаков преди повече от век – през 1917 година, носи заглавието „Морфин“ и се поставя за първи път на българска сцена.

Не е за изпускане и „Свободно падащи истории“, спектакъл на 19 юли на Мария Касимова-Моасе, в основата на който, както става ясно от заглавието, е импровизацията – и на текст, и на игра. Писателката го е създала като колаж с истории от личния си живот и от нейни книги.

Помислено е и за най-малките, за които е предназначен детският моноспектакъл „Сапунена фантазия“ – на 24 юли, режисиран от Михаела Тюлева и изигран от Коле Китанов, с вход свободен. Той е адресиран към деца над 4 години, придружени от родители, и съчетава забавни номера и игри със сапунени мехури.

Билети може да вземете – ТУК.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

4.9k Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Deep Purple пият само немска бира, Accept наблягат на азиатската кухня

Августовски пътешествия по света