in

Отмъщението и изкуплението на един баща в „Черна светлина“

„Черна светлина“ е суров, но същевременно деликатен и болезнен прочит на преодоляването на загубата и намирането на сила да се помириш с миналото. Роман за челния сблъсък със смъртта, за силата на родителската обич, за отровата на отмъщението и спасителната милувка на надеждата.

Антон Теллалов няма да забрави този ден. Денят, по чието лице бледнеят празните булеварди и безметежни снежинки. Денят, в който животът на един нелош журналист на свободна практика и любящ баща е разбит с писъка на автомобилни гуми върху заледен асфалт. Денят, в който светофарът на кръстовището сякаш призовава сивото небе да се отвори, за да може този едър, непоклатим мъж да попадне в сърцето на Ада. И да се сблъска с непоправимата загуба.

Три години Тони все още не е намерил обратния път към света. Превърнал се в сянка на предишното си Аз, той се лута между безрадостното съществуване и самонаказанието. Това се променя, когато една вечер сред приглушените светлини на бара, в който работи, вижда онзи, който е виновен за всичко. Онзи, чието унищожение ще му даде причина да живее. И може би ще прогони демоните, завладяли сърцето му.

Но искрицата, която случайната среща разпалва, заплашва да се превърне в неконтролируем пожар на мъста. Пожар, който да постави под въпрос всички принципи, които един баща може да предаде на сина си.

Кой обаче ще има последната дума – Прошката или Отмъщението?

Вплитайки в романа множество препратки към други литературни произведния и шедьоври на киното, Галин Никифоров създава с неподражаем размах разтърсваща притча за онези крайъгълни мигове на живота, които връхлитат като цунами и предопределят минало, настояще и бъдеще.

С грубата си изящност „Черна светлина“ издига Никифоров до един от най-изявените ни разказвачи. Думите му умело плетат невидими нишки, които да преведат читателя през абсолютната тъмнина, способна да погълне човешката душа. Това е роман за бащинството, за провала и за загубата. За отмъщението и за надеждата, че дори и счупен, някой ден светофарът на живота може би отново ще свети в зелено.

Галин Никифоров е сред открояващите се имена в съвременната българска литература. Автор е на романите „Умерено нежно”, „Добро момче”, „Фотографът: obscura reperta”, „Лятото на неудачниците”, „Лисицата”, „Тяло под роклята“. Отличен е с наградата „Роман на годината” за романа си „Лятото на неудачниците”, а през 2011 г. печели националната награда „Елиас Канети” за романа „Къщата на Клоуните”. По новелата му „Нощта на мечтите“ през 2011 г. е създаден едноименен пълнометражен филм с режисьор Боби Костов.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Какво знаем за новите сезони на „The Crown“

майка

„Майка“ на Зорница София е бг предложението за „Оскар“