in

„Останалото е пепел“ – филм за иконата Атанас Буров

Филм "Останалото е пепел"
Снимка: YouTube

Филмът „Останалото е пепел“ е по сценарий на писателя Александър Томов. Посветен е на една от най-харизматичните фигури в българската нова история – банкерът, политик и дипломат Атанас Буров. В ролята е Асен Блатечки. За нея актьорът качва 15 килограма за по-автентично превъплъщение. „Престанах да тренирам и въобще не внимавах за храната. Но най-интересното е, че много бързо успях да сваля килограмите“, разказва той. Успява да си върне формата само за месец. Ролята на българския финансист и политик от 40-те години на миналия век е първото превъплъщение на Блатечки в историческа личност в киното.

Асен Блатечки
Снимка: YouTube

Събитията във филма са от 1944 година, в края на Втората световна война. Цялата лента пресъздава caмo 7 дни, ĸoитo ca изĸлючитeлнo тpyдни и динaмични, зaщoтo тoвa ca днитe cлeд пpeвpaтa нa 9 ceптeмвpи, в ĸoйтo Бългapия пpeĸpaтявa cъюзa c Гepмaния и пpeминaвa ĸъм cтpaнaтa нa cъюзницитe.

Bcичĸи ĸocтюми и дeĸopи ca aвтeнтични, пpeнаcят зpитeля пoчти вeĸ нaзaд. Дело са на художника сценограф Боряна Минчева. На прелестната Диляна Попова, вече с не една и две изяви на големия и малкия екран, е поверена главната женска роля във филма. Тя се превъплъщава в Мария – секретарка и муза на Буров, която му сътрудничи в общуването с американския журналист Джордж. В края на Втората световна война Джордж пристига за интервю с българския политик, а в ролята е Нейтън Купър. Между репортера и красивата Мария пламва страст и в по-голямата си част филмът се придържа към любовната драма, а политическите събития са само фон за нея. Двамата герои и тяхната сюжетна линия са фикция.

Във филма са използвани автентични архивни кадри от разрушената по времето на Втората световна война София.

Атанас Буров

Атанас Буров е една от най-любопитните личности в политическия и обществения живот на България. Оставя трайна следа с дейността си на банкер, индустриалец, политик и държавник. Буров е дългогодишен член на Народната партия и един от радетелите за създаването на Обединената народно-прогресивна партия. Акционер в Българската търговския банка (1919-1923 и 1940-1946), няколко пъти министър и народен представител.

Любопитен щрих от биографията му е, че при обявяването на Балканската война, той ускорено завършва Школата за запасни офицери и според някои източници е единственият действащ депутат, записал се за доброволец. След демобилизацията се завръща в политиката, първоначално с поста си като подпредседател на Народното събрание, а след това и като министър на търговията.

След 9 септември ключовата му роля в политическия и обществен живот на страната спира да е факт. Става жертва на репресиите, като първоначалната присъда от Народния съд е отменена. През 1945 година за кратко е на свобода, впоследствие интерниран в лагер, а по-късно и осъден да излежи 20-годишна присъда в Пазарджишкия затвор. Именно там умира на 15 май 1954 година.

Богатство и власт

Буров се смята за капиталистическа икона на своето време. Останал е в историята като „банкера Буров“, а всъщност е бил повече политик, идеолог и философ, отколкото предприемач. Наследява богатството от баща си Димитър, семейните фирми са били по-скоро управлявани и доведени до просперитет от брат му Иван, докато Атанас е бил депутат и министър в четири правителства. Въпреки това той остава в съзнанието на нацията и достига почти култов статус.

Патриотизъм и благотворителност

Едно от нещата, което най-много се набива на очи от живота на Буров е, че е бил изключителен патриот. Това е характерно за всички български капиталисти от онова време. Те са вярвали, че парите не са просто самоцел и средство за постигане на власт над други хора, а че със собственото си богатство се грижат за процъфтяването на родината си. Затова и са дарявали огромни количества от състоянията си за благотворителност. Атанас Буров се включва и толкова активно в политиката – за да служи на родината си.

Въпреки че любовта му към България е неизмерима, той не си прави никакви илюзии – нито по отношение на народа си, нито по отношение на властта.

В думите му има мъдрост, в която трябва да се вслушаме и да си вземем поука:

„Аз не съм песимист. Аз съм дълбоко убеден, че каузата на България не е загубена и бих желал да вдъхна във вас същата вяра, да повдигна вашите сърца, да ви дам малко от моя оптимизъм, защото оптимизмът е извор на вяра и енергия, а българският народ има нужда в днешния момент от едното и от другото, за да търпи, да се надява и да действува“.

„Българинът ще стане велик гражданин на света в деня, когато зареже най-долното си качество – винаги да гледа да мине тънко и да не си плати справедливо за това, което получава. Българинът може да забогатее само с упорита работа. С нищо друго. Проклятие на съдбата ли е или нещо друго е, но е така“.

„Злото не е в това, че граждани управляват България, а злото е, дето недостойни граждани са я управлявали. Няма да се измени положението от туй, дали човекът, който ще управлява в бъдеще, ще носи цървули или ще носи кундури, няма да кажа какво ще има той на главата си, а ще важи какво има той в главата си, защото не с крака ще управлява, а с глава“.

„Умните хора са в банките, глупаците – в политиката“.

„Въобще българинът и по-специално селската маса поради вековното робство под турците, е свикнала всеки да разчита на себе си. Българинът е станал ценен като личност, но слаб за всяка обща акция“.

„Няма по-страшно бедствие за нацията от безработицата. Тя води до всички пороци и грешки. До глада, до болестите, до пороците, до кражбите, до насилията, до проституцията. Престъпник е този държавник, който допуска безработица“.

„Усмихвай се, бъди любезен с всички, не се вълнувай, когато те докачат, давай вид, че си богат, силен и нямаш неспокоен сън. Това е много важно. У нас, в България, само поповете, владиците и банкерите знаят тези правила. Бъди и предпазлив, когато те ласкаят, и засмян, когато те ругаят“.

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Часовник време

5 начина да направите деня си по-дълъг

въглехидрати

Не изключвайте въглехидратите от хранителния си режим