in

ЛюбовЛюбов ЕхаЕха

Нов шрифт за малките читатели

Истината е, че ако човек не е пряко ангажиран с дейности като журналистика или книгоиздаване например, рядко се замисля с какъв шрифт точно е написано всичко, което минава пред очите му всеки ден.

И това, разбира се, е съвсем нормално. Както твърдят редица специалисти, истински добрият шрифт е този, който… не се вижда! Иначе казано – който е направен толкова сръчно за улеснение на Негово Величество Читателя, че става практически „невидим“. Така погледът се плъзга безпрепятствено през текста, в търсене на самия смисъл на написаното.

Разбира се, има и доста декоративни шрифтове, чиято цел е съвсем различна: да привлекат вниманието първо върху себе си, и чак след това върху „облечените“ в тях думи. Но този тип атрактивно примамване на читателския поглед се използва предимно в рекламни послания и различни арт проекти. Що се отнася до реалното четене на стандартни текстове, далеч по-важно е погледът да не се „спъва“. Както твърди легендарният немски калиграф и дизайнер на шрифтове Херман Цапф: „Типографията е двуизмерна архитектура, базирана на опита и въображението, но водена от правила и от идеята за четимост.“

От особена важност е адекватният шрифт при начинаещите читатели – най-вече децата. Ето защо аплодираме създаването на нов шрифт, който помага именно при първоначалното навлизане в света на писаното слово. Негов създател е един от най-добрите български типографи и оформители на книги – художникът Кирил Златков.

Провокирани от това, че всъщност децата могат да усвояват много по-лесно, бързо и рано четенето, радетелите за създаването на шрифта първо организират фокус групи с деца, а резултатите от проучването са повече от убедителни. Шрифтът получава името Фокс Бук, а негова кръстница става Деси Алексиева, която е инициатор на проекта. От години тя се занимава с работилница за ранно четене и има опит в обучението на деца и родители, както и във възпитаването на любов към книгите.

Шрифтът може да се ползва абсолютно безплатно ОТ ДНЕС срещу попълнен формуляр и получаване на указания за употреба.

Създателите на Фоск Бук вече са публикували две детски книги, използващи шрифта: „Една година в рима“ на Христина Петрова и „Жабокът Витан“ от Емилия Зафираки.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Ползите от „сух“ януари

Снимка: Facebook/The Royal Family

Кейт Мидълтън с обеци за 2 паунда и нова коса