in

ЛюбовЛюбов ЕхаЕха

Нов шрифт за малките читатели

Истината е, че ако човек не е пряко ангажиран с дейности като журналистика или книгоиздаване например, рядко се замисля с какъв шрифт точно е написано всичко, което минава пред очите му всеки ден.

И това, разбира се, е съвсем нормално. Както твърдят редица специалисти, истински добрият шрифт е този, който… не се вижда! Иначе казано – който е направен толкова сръчно за улеснение на Негово Величество Читателя, че става практически „невидим“. Така погледът се плъзга безпрепятствено през текста, в търсене на самия смисъл на написаното.

Разбира се, има и доста декоративни шрифтове, чиято цел е съвсем различна: да привлекат вниманието първо върху себе си, и чак след това върху „облечените“ в тях думи. Но този тип атрактивно примамване на читателския поглед се използва предимно в рекламни послания и различни арт проекти. Що се отнася до реалното четене на стандартни текстове, далеч по-важно е погледът да не се „спъва“. Както твърди легендарният немски калиграф и дизайнер на шрифтове Херман Цапф: „Типографията е двуизмерна архитектура, базирана на опита и въображението, но водена от правила и от идеята за четимост.“

От особена важност е адекватният шрифт при начинаещите читатели – най-вече децата. Ето защо аплодираме създаването на нов шрифт, който помага именно при първоначалното навлизане в света на писаното слово. Негов създател е един от най-добрите български типографи и оформители на книги – художникът Кирил Златков.

Провокирани от това, че всъщност децата могат да усвояват много по-лесно, бързо и рано четенето, радетелите за създаването на шрифта първо организират фокус групи с деца, а резултатите от проучването са повече от убедителни. Шрифтът получава името Фокс Бук, а негова кръстница става Деси Алексиева, която е инициатор на проекта. От години тя се занимава с работилница за ранно четене и има опит в обучението на деца и родители, както и във възпитаването на любов към книгите.

Шрифтът може да се ползва абсолютно безплатно ОТ ДНЕС срещу попълнен формуляр и получаване на указания за употреба.

Създателите на Фоск Бук вече са публикували две детски книги, използващи шрифта: „Една година в рима“ на Христина Петрова и „Жабокът Витан“ от Емилия Зафираки.

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Ползите от „сух“ януари

Снимка: Facebook/The Royal Family

Кейт Мидълтън с обеци за 2 паунда и нова коса