in

Новолуние и пълно слънчево затъмнение на 4 декември

Снимка: Fascebook/NASA
Снимка: Fascebook/NASA

Пълно слънчево затъмнение преминава през Антарктида на 4 декември. То може да се наблюдава от Антарктика, Южна Африка, южните части на Атлантическия и Индийския океан.Това е последното слънчево затъмнение за годината. То започва в 09:42 българско време.

Днешното затъмнение е необичайно, тъй като се движи от изток на запад през Антарктида, докато посоката на повечето затъмнения е запад – изток. Подобно явление е възможно само в полярните региони, твърдят учените.

Луната преминава между Земята и Слънцето и по този начин частично или напълно закрива Слънцето за земния наблюдател. Затъмнението настъва, когато трите небесни тела се намират на една линия, като видима остава само короната на Слънцето. Така луната блокира цялата пряка слънчева светлина, превръщайки деня в тъмнина.

Слънчевото затъмнение днес се наблюдава при новолуние. Времетраенето обикновено е между 2 и 3 минути, но може да достигне и до 7. Пълно слънчево затъмнение в определена точка на Земята се наблюдава веднъж на 37 години.

Според астролозите днешният ден е добър момент за ново начало и нови планове, покупки и срещи с нови хора. Денят също така е подходящ за йога, медитация и релакс.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Снимки: Instagram

10 страхотни идеи за маникюр в розово

5 идеи за украса на коледната елха