in

ЛюбовЛюбов

Необикновената сила на числото 13

13

„Черният петък“ се сдобива с лошата си слава след ред събития, които историята „помни“. 13 е „лошото“ число след 12, което е пълно и завършено – месеците в годината са 12, зодиите – също, боговете на Олимп също са били 12 и т.н. Затова числото 13, освен че е просто и не може да се дели, се приема за необикновено.

Някои хора дори вярват, че ако на една маса седнат 13 души, един от тях ще загине. В древен Рим магьосниците се събирали на групи от 12. Вярвали, че 13-тият в групата е самият дявол.

В комбинация към „нещастното“ число идва и петък, който се смята за „страдален“ от XIV век насам. В този ден Иисус Христос е бил разпънат на кръста. Той е бил предаден от 13-ия си ученик – Юда.

Тези, и много други факти хвърлят в смут хората. В резултат повече от 80% от небостъргачите нямат 13 етаж, а във „Формула“ 1 няма болид, който да носи този номер. Улиците във Флоренция имат номера 12 или 12А, но не и 13.

Куп суеверия кръжат около съвпадението на деня петък с датата 13

Много хора вярват, че във „фаталния“ петък не трябва да се пътува, защото носи нещастие. Други пък са убедени, че счупеното огледало на петък 13 носи седем години лош късмет.

Всички отрицателни суеверия, които някога сте чували, придобиват особено негативна сила, когато към тях се прибави „петък 13“. Едно от най-абсурдните неща, които можете да чуете за датата е, че дете, родено на нея ще има нещастен живот. Разбира се, това може веднага да бъде опровергано. Известният кинорежисьор Алфред Хичкок е роден на 13 август 1899 година, а Фидел Кастро е роден в петък на 13 август 1926 година. Въпреки поверията трудно може да се каже, че са водили нещастен живот.

И въпреки че голяма част от хората гледат несериозно върху истерията около петък 13, то има и такива, които са убедени, че около тази дата витае лошата сила. Някои хора отказват да станат от леглото, да летят със самолет или да извършат каквото и да е друго действие от ежедневието им, за да се предпазят от неуспех.

Данни на Центъра за управление на стреса и Института по фобиите в Ашвил в Северна Каролина показват, че между 17 и 21 милиона души, само в Съединените щати, изпитват страх на този ден. Това го прави „най-плашещата“ дата в историята. Ефектът на страха е толкова силен, че в този ден в САЩ бизнесът губи между 800-900 милиона долара. Повечето хора не отиват на работа, заведенията остават празни, но е сигурно едно – всички се надяват денят да свърши по-бързо.

Все пак има и такива хора, които се събуждат позитивно настроени на петък 13. Други дори чакат датата с нетърпение, защото тя им носи късмет.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

тайните на тоскана

Тайните на Тоскана

крадци, крадец, кражба

10 гениални скривалища за вашите ценности