in

Невероятната история на Сузана Салтер

На 4 април 1887 година Сузана Салтер става първата в света жена, станала кмет. Това безспорно е постижение, но е интересен и начинът, по който се случва. Тя става градоначалник на град Аргония, Канзас. Всъщност е и една от първите дами, влезнали в политиката в Щатите.

Изборът й обаче е неочакван, тъй като кандидатурата й е издигната.. на шега, а инициатори са група мъже. Задачата им няма за цел Сузана да успее в политиката, е по-скоро да се обезкуражат, а не да се насърчат, дамите с политически амбиции. По онова време имената на претендентите не се оповестяват обществено преди вота, самата Салтер дори не знае, че е претендент, преди да отиде до урните. След като става ясно, че е издигната – от Женския християнски съюз се отказват от своя претендент, който е мъж, за да я подкрепят. Ръководител на Републиканската партия пък изпраща делегация в дома на Салтер, която трябва да беседва с нея и да се увери, че ще изкара мандата си, в случай че получи необходимата подкрепа. Републиканците дават вота си за нея, като й осигуряват две трети от гласовете.

Макар че мандатът на Салтер не изобилства от събития, изборът й е провокативен и предизвиква редица спорове в медиите. Кореспондент на Ню Йорк Сън, посетил едно от съвещанията на локалния парламент, написа, че Сузана е демонстрирала, че е добър политик и водила съвещанието с изключителна въздържаност и спазвайки благовъзпитание и добър звук. Публикации за нея имало даже в шведски и южноафрикански вестници.

Заплатата на Салтер е 28 $ (по това време – 1 долар). След като мандатът й изтича, остава да живее в Аргония до 1893 година, когато мъжът ѝ купува земя в Оклахома. Тя повече не е кандидат на каквито и да било избори.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Орелиен Бори: Театърът се помещава във въображението, свързва ни с живота

Строят най-големия висящ мост в Япония след трагедия