in

Наш писател е удостоен с новоучредена награда за фантастика в САЩ

Поредно признание за българската литература идва отвън. Този път за писателката Здравка Евтимова, която е отличена с американска награда за фантастика. Тя е новоучредена и се връчва за първи път. Наградата отбелязва трайният принос на Евтимова в „областта на фантастиката чрез нейната уникална творческа визия и глас, получили висока оценка творби, отличени с международни награди“.

Издателството Starship Sloane Publishing, което стои зад основаването на наградата, издаде и новия роман на Евтимова „Той носи моето мълчание“ (He May Wear My Silence) в края на миналата година.

Припомняме, че в началото на миналата година Здравка Евтимова получи и друг приз в САЩ, след като получи най-много гласове в конкурс за най-добър разказ с научнофантастични в платформата Critters. Тя беше отличена за разказ си „На Димитър – поет“ (For Dimitar – A poet).

Разказите на българката са публикувани в 32 страни по света. Разказът й „Кръв от къртица“ е включен в учебниците в Дания, както и е сред препоръчаните разкази за обучение в прогимназия в САЩ. Разказът й „Васил“ е един от десетте, спечелили в конкурса за къс разказ от цял свят на радио ВВС, Лондон за 2005 г.

В края на 2021 г. романът на Евтимова „Четвъртък“ пък беше избран от словенската „Фондация за славянски култури“ сред най-добрите 100 романа, писани от славянски автори след падането на Берлинската стена.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

4.2k Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Здравко Григоров: Показваме различно кино, пътуваме много и това ни помага да чувстваме хората и историите

Изложбите на МЕНАР фест – от Мароко до Иран