in

ЕхаЕха

Най-сигурните трезори в света

Трезор

Почти всеки човек притежава някаква материална ценност, която трябва да бъде пазена. Има хора, които пазят вещите си в сейфове вкъщи, както и такива, които използват трезори за тази цел.

Някога замисляли ли сте се кои са най-сигурните трезори в света? Вероятно не, но това е доста интерсна тема. Технологиите напредват непрекъснато и непрестанно се измислят нови видове трезори и сейфове, по-сигурни и надеждни от предишните.

Произход на сейфовете и трезорите

Произходът на трезорите предшества банковата система. Древните египтяни са първите, които са използвали сейфове. В гробницата на Рамзес II е открит защитен трезор, направен от дърво. Откритието предоставя доказателства за съществуващи трезори още през 13 век. Римляните са направили крачка напред, създавайки система за заключване.

По времето на Ренесансовата епоха, трезорите са подобрени не само със сложни системи за заключване, но и с ключове.

През 18-ти век пък са създадени алармените системи, под формата на звънци, най-ранните форми на модерни алармени системи.

Вижте кои са 10-те най-сигурни трезора в света:

Форт Нокс

Форт Нокс е може би най-сигурният банков трезор в света. US Bullion Depository се намира в Кентъки, на север от Елизабеттаун и на юг от Луисвил. Трезорът е кръстен на Хенри Нокс, първият военен секретар на Съединените щати и началник на артилерията по време на Американска война за независимост.

Не може да се определи точно колко сигурен е този трезор, просто защото няма особено много информация за него. Знаят се само две неща- че е заобиколен от стоманена ограда и че стените са построени така, че да издържат на съвременна война.

В този трезор се пази голяма част от златото на Съединените щати, оригиналната Декларация за независимост, конституцията на Съединените щати и Закона за правата по време на световна война.

Международно семехранилище

Семена

Международното семехранилище е защитено хранилище, разположено на малък остров, наречен Шпицберген в Норвегия. Някои хора казват, че това е най-сигурната сграда в света.

Този модерен банков трезор съхранява проби от култури, необходими за „рестартиране“ на живота на земята, ако настъпи апокалиптично събитие. Международно семехранилище може да съхранява 4,5 милиона сорта култури. В момента съдържа 1 081 026 проби.

В други страни също има подобни трезори, но техните резерви могат да бъдат повредени при природни бедствия, войни и други. Международното семехранилище е нещо като резервен план, в случай на масово изчезване на определени култури или дори на човечеството.

Международното семехранилище се намира на изолиран остров с екстремен арктически климат, което има няколко предимства. Първо, позволява по-дълго съхраняване на семената. Второ, има естествена защита, заради трудния достъп до него. Трето, банката за семена е високо над морското равнище, което гарантира нейната безопасност.

Гранитната планина

Гранитната планина притежава както величествена гледка, така и плътно затворен сигурен трезор, в който никой не може да се влезе. Вероятно сте виждали този тип трезори само във филмите и сте си мислели, че не съществуват, но ги има и в реалния живот.

Гранитната планина се намира близо до Солт Лейк Сити, Юта в Съединените щати. Създаден е през 1965 г., за да запази необходимите документи за Църквата, а в момента там се съхраняват и впечатляващо количество данни.

Копия от записи в архива се предоставят безплатно на тези, които следват процедурите. Обикновено информацията се използва от хора, които търсят своите роднини или данни, които са изгубили.

Информацията, която се съхранява там, може да промени човешките животи, затова се съхранява много стриктно. Всяка врата тежи около 14 тона и са направени така, че да издържат дори на ядрен взрив.

Трезор Iron Mountain

Трезор

Iron Mountain Vault е най-големият трезор в света. Той се намира в изоставена варовикова мина в Пенсилвания.

Подобно на Гранитната планина, този трезор също съхранява ценни документи и има непробиваема охрана и контролирана температура.

Там се съхраняват завещанията на принцеса Даяна от Уелс, Чарлз Дарвин и Чарлз Дикенс. Също така фотографска колекция Corbis на Бил Гейтс и други документи, които са изключително ценни.

Мястото е оборудвано с най-модерните охранителни системи. Има също така жива охрана, 24 часа, 7 дни в седмицата. Зад всичко това има врати с тегло около 3 тона.

Планината Шайен

Планината Шайен се намира в Ел Пасо, Колорадо. Сред планинската верига се намира планинският комплекс Шайен, където преди да се провеждали космически изследвания. Има и защитен бункер, който може да издържа на ядрени взривове. Планинският комплекс Шайен в момента се използва като база на военновъздушните сили и център за обучение.

Съоръжението се използва от години като военна база, федералното управление на извънредни ситуации, метеорологичната служба, космическото командване на САЩ и командването на аерокосмическата отбрана. Заради своята усъвършенствана комуникационна система, някога е бил използван и като комуникационен център на Центъра за предупреждение на гражданската защита на САЩ.

Там има системи за сигурност, които не могат да бъдат открити никъде другаде. 25-тонните врати издържат на ударни взривове от 30 мегатона. За сравнение, атомната бомба, която падна върху Нагасаки, ще трябва да удари поне хиляда пъти, за да успее да пробие портите.

Банка Тейкоку, Хирошима

Сигурността на тази сграда е тествана, тъй като е една от малкото, оцелели след атомната бомба по време на Втората световна война.

Тейкоку е построена за първи път през 1925 г. под името Mitsui Bank. Mosler Safe Company предоставила на банката два трезора в началото на Mitsui Bank. Те издържат до пускането на атомната бомба над Хирошима на 6 август 1945 г. Взривът се случил само на 360 метра от местоположението на клона. Изненадващо, двуетажната сграда от екстериора на банка Тейкоку останала непокътната, заедно с двата трезора на Mosler.

Е.Х. Мослер, президентът на Mosler Safe Company по това време, се възползва от ситуацията и започва да рекламира сейфовете си като най-издръжливите в света. По този начин привлича много международни клиенти, но Mosler Safe Company фалира през 2001 г.

The Chamber of Gold, Испания

Money Heist
Снимка: Instagram/money_heist

Много държави заявяват, че имат най-сигурния трезор в света. Сред тях е Испания, която има шанс да се бори за титлата заради своята „Златна камара“. Банката на Испания притежава трезор, наречен The Chamber of Gold, в който се съхраняват повечето от испанските златни резерви, които датират от 12-ти век. Трезорът се намира на около 12 метра под земята, пред фонтана Cibeles.

Именно това е трезорът, в който се развива действието в хитовия сериал на Netflix Money Heist. Има много неща, които са преувеличени в сериала, но има и много истини. Една от най-интересните защити на този трезор е, че ако алармените системи се задействат, трезорът се наводнява. Източникът на тази вода е същият, който захранва и фонтана.

Не е ясно точно колко злато се съхранява там, но е ясно, че е доста. Има също антики, златни монети и други ценности.

Федерален резерв

Федералният резерв е известен трезор, състоящ се от 12 различни места в Съединените щати. Тук обаче става въпрос за конкретен клон на Федералния резерв: Нюйоркската банка. Клонът в Ню Йорк е най-големият активен член на Федералния резерв. Този клон е и най-големият златен резерв в света.

Известно е, че там се съхраняват около 497 000 златни кюлчета. Нюйоркската банка може да се похвали с многопластова система за сигурност, която не много хора са виждали или имат информация за нея. Твърди се, че местоположението на известния златен трезор е в сутеренните етажи. Забавен факт за Федералния резерв е, че той държи не само златото на Съединените щати, но и на чужди държави и притежатели на частни сметки.

Златният трезор на Английската банка

Английска банка

Банката на Англия е защитен трезор, собственост на правителството на Обединеното кралство. Като осмата най-стара банка в света, Английската банка монополизира издаването на банкноти за Англия и Уелс.

Към 2006 година, в златния трезор на Английската банка има 400 000 кюлчета, което се равнява на 5659 тона злато.

Достъпът до трезора е строго забранен, въпреки че кралица Елизабет II и принц Чарлз са влизали вътре, както и група журналисти от BBC.

Bahnhof

Bahnhof е трезор, в който не се съхраняват ценни бижута, злато и пари. В този трезор се съхраняват ценни сървъри.

Bahnhof Data Center е разположен вътре в бункера Pionen. Самият бункер се намира под Белите планини на Стокхолм. Шведският бункер е действал като ядрен бункер и убежище по време на Студената война. След това се превръща в хранилище за WikiLeaks на 9 декември през 2010 г.

Йон Карлунг, председателят и основателят на Bahnhof, осигурява съхранение и защита на поверителни документи на WikiLeaks относно американското посолство. Джулиан Асандж, създателят на WikiLeaks, крие също компютъра си в техните трезори.

Този трезор е практически непробиваем, но въпреки това там фокусът е върху киберзащитата.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

8 хода в социалните мрежи, които могат да саботират кариерата ви

Тортелини

Тортелини с гъби, билки и пармезан