in

ЛюбовЛюбов

Най-романтичното писмо на всички времена – историята на Джони Кеш и Джун Картър

„Не беше удачно време да се влюбя в него – за него също не беше. Един ден, около 4 ч. сутринта, карах колата, колкото можех по-бързо. Чудех се защо съм на магистралата по това време. Бях нещастна и изведнъж ме осени, че се влюбвах в човек, в когото нямах право да се влюбвам. Не можех, но нямах избор“. Така започва знаменитата любов между Джун и Джони. През 2015 г. писмото, което Джони Кеш пише на Джун Картър Кеш по случай нейния 65-и рожден ден на 23 юни 1994, е обявено за най-романтичното писмо на всички времена, като дори изпреварва в класацията Джон Кийтс, Хемингуей, холивудската двойка Ричърд Бъртън и Елизабет Тейлър, Наполеон Бонапарт и Жозефин.

Любовната история между Джони и Джун беше пресъздадена във филма „Да преминеш границата“ преди години, а в техните роли се превъплътиха Хоакин Финикс и Рийз Уидърспуун. Филмът беше номиниран за пет награди „Оскар“, а Рийз Уидърспуун беше отличена със статуетка за главна женска роля. Биографичната книга на Робърт Хилбърн също разказва за известния певец отвъд приказката за музиката, славата и любовта.

Любовната история на двамата е абсолютно вдъхновяваща, но всеки от тях минава по дълъг път преди да намери другия. Или както казва Джони: „Над грешките трябва да се строи. Използвайте ги като стъпала. Без болка няма нищо“. Когато се запознават, и двамата са семейни и имат деца, но привличането помежду им е очевидно за всички. От няколко години Джун Картър и групата й Carter Family се изявяват на една сцена с Джони Кеш, когато през 1968 г. той й предлага брак по време на концерта им в Онтарио, Канада. „Не мога да си спомня за какво сме си говорили. Помня само очите му“, казва Джун за първата им среща. Когато попитали Джони Кеш „Какво е раят за теб?“, той веднага отговорил: „Днес сутринта с нея пихме кафе“.

Песните на Джони Кеш са предимно тъжни и разказват за затормозени хора с тежка съдба. Той става емблема в музиката. Кеш открива един напълно нов за него свят, като се присъединява към музикално турне, понякога включващо до 300 концерта годишно. Това е периодът, в който все по-често употребява амфетамини и барбитурати, а бракът му със съпругата му Вивиан започва да се разпада. Тогава се запознава с кънтри певицата Джун Картър, дъщеря на легендарната Мейбел Картър. Тъй като Джун не е надарена с невероятен глас, като майка си и сестрите си, тя разчита най-вече на жизнеността, чувството си за хумор и умението си да свири на много инструменти, за да забавлява публиката. Тя е изключително популярна в САЩ. По време на безкрайните турнета Джун и Джони се сближават, но се събират като двойка едва след десетилетие. Джун Картър е съавтор на един от най-известните хитове на Джони Кеш – The Ring of Fire – любовна песен, която, по нейни думи, изразява точно как се е чувствала в началото на връзката им. Двамата изпълняват и много дуети, най-популярните от които са Jackson и If I Were a Carpenter.

Пристрастността на Джони Кеш към наркотици води до ареста му в Ел Пасо през 1965 г. при опит да прекара през границата амфетамини скрити в китарата. Цялата му кариера и бъдеще са заложени на карта, но Джун му помага да преодолее страстта към алкохола и наркотиците. Двамата сключват брак на 1 март във Франклин, Кентъки и имат един син – Джон Картър Кеш, който също е музикант, автор на песни и продуцент. Двамата остават женени до смъртта си през 2003 г. Джун умира на 15 май от усложнения след сърдечна операция, а Кеш – на 12 септември от диабет, само 4 месеца след смъртта на своята любима.

Джони Кеш е носител на десет награди „Грами“, включително, за цялостно творчество и е включен в Залата на славата на рок-енд-рола, както и в Залата на славата на кънтри музиката. Той е единственият певец, освен Елвис Пресли, чието име присъства и на двете места. Джун Картър е носителка на три награди „Грами“, включително, две за последния си албум Wildwood Flower.

Ето и писмото на Джони до Джун, обявено за най-романтичното писмо на всички времена:

„Честит рожден ден, принцесо,

Ние остаряхме и вече свикнахме един с друг. Мислим по еднакъв начин. Четем си взаимно мислите. Знаем какво иска другият, без дори да се питаме. Някой път се дразним взаимно. Може би понякога се приемаме за даденост.

Но от време на време, както днес, аз се замислям върху това и осъзнавам колко щастлив съм да споделя живота си с най-великата жена, която съм срещал. Ти все още ме изумяваш и вдъхновяваш. Ти ме правиш по-добър човек. Ти си обектът на моите желания, причина номер едно за моето съществуване. Обичам те толкова много.

Честит рожден ден, принцесо.

Джон“

Loading

  • Харесва ли ви писмото на Джони Кеш до неговата любима?

    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

4 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

9 причини защо огладнявате след ядене

Можем ли да спрем загубата на памет