in

ЕхаЕха

Най-отровните храни в света

Хубаво е да знаем повече за храните, които консумираме. Въпреки, че в повечето случай се вторачваме в калориите и мазнините, които съдържат, някои храни наистина могат да бъдат смъртоносни. Трудно е да се класифицират коя е по-отровна от другата. Със сигурност фугу е на първо място. Вижте 5 от най-опасните храни, които могат да причинят смърт:

Фугу

фугу

Рибата Фугу често се класифицира като най-отровната храна в света. Въпреки, че е деликатес в Япония, ако бъде приготвена неправилно, тя може да причини парализа или задушаване. Затова готвачите, които я приготвят в Япония, преминават през 3-годишно строго обучение. Рискът идва от невротоксин, открит в органите на рибата, особено в черния ѝ дроб, известен като тетродотоксин. В Япония има около 100 смъртни случая на година.

Гигантска жаба бик

гигантска жаба

Гигантската намибийска жаба бик е деликатес в Намибия. Често се консумира като празнично ястие, особено от племето „Овамбо“. Основният проблем с тази жаба се крие в токсина, наречен Oshiketakata, открит в младите екземпляри. Той може да причини болезнено уриниране, бъбречна недостатъчност и дори смърт. Безопасна е за ядене след „третия дъжд“ и по време на размножителния период. Те са с гигантски размери и ядат буквално всичко  – от плъхове до влечуги и други жаби.

Аки

аки

Когато плодът не е узрял, шушулките вътре съдържат отрова, наречена хипоглицин, но когато станат червени и се отворят естествено, плодът е напълно узрял и жълтите арили са безопасни за ядене. Семената обаче винаги са токсични, независимо от узряването. Аки причинява ямайска болест с повръщане, която може да доведе до смърт. Имало е етап, в който смъртността достигала 80%. Към днешна дата тя е много по-малка.

Казу Марзу

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Casu Marzu (@world.record.casu.marzu)

Това е меко сирене от овче мляко от Сардиния, което се оставя да ферментира непокрито по време на процеса на зреене, така че мухите да могат да снасят яйцата си вътре в сиренето. Именно тези яйца са „виновни“ за ферментацията или по-точно личинките вътре. Проблемът е, че когато те са мъртви и се поглъщат, могат да причинят тежко заболяване, увреждайки чревните стени.

Казу Марзу е една от малкото храни, за която се препоръчва защита на очите. Сиренето е забранено в Италия и целия ЕС, но се продава на черен пазар.

Маниока

маниока

Маниоката е кореноплоден зеленчук, често срещан като тапиока, особено в САЩ. Коренът се отглежда главно в Африка и Южна Америка. Зеленчукът се използва за приготвяне на много неща, включително брашно, яхнии, пудинги и дори сок. Листата и корените са с високо съдържание на циановодород. Маниоката може да се яде, но само ако е правилно приготвена. Според СЗО в Африка 1 на всеки 5 души, които страдат от отравяне с маниока, умира.

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Планиране пътуване

Как да планирате перфектното пътуване

Пълнени картофи

Пълнени картофи на фурна