in

ЕхаЕха ЛюбовЛюбов СладкоСладко

Патицата Мандарин – най-красивата птица в света

Всяко животно е красиво по свой собствен начин, но птиците са наистина завладяващи. Патицата Мандарин е известна като най-очарователната птица в света със своята спираща дъха красота.

Малка, но изключително пъргава, патицата Мандарин има ослепително присъствие с пъстрите си цветове в уникални форми. Родом от Източна Азия, екзотичната птица принадлежи към рода на горските патици и тежи между 400 и 700 грама.

Пристигането на тази красива птица в Европа датира от няколко века назад. Тя е донесена тук от Китай. Обитава основно във Великобритания и Германия. В България се среща в близост до Черноморското крайбрежие и река Дунав.

Женските патици Мандарин имат по-тъмни и сиви цветове, а оперението на мъжките е ярък микс от цветове. Малкото им оранжево лице е покрито с кафява шия и имат червени човки. Гърдите са лилави с бронз отстрани, а на гърбовете им има две ярко оранжеви пера.

Интересен факт е, че мандаринските патици не крякат, а свистят и шиптят. Тя не може да се кръстосва с други патици заради по-малкия брой хромозоми в генотипа. Размножителният им период е дълъг – започва през септември и завършва през юли. Женската снася от 5 до 10 бели яйца, които мъти в продължение на 28-30 дни.

Патицата Мандарин се храни с водни растения и семена, както и малки риби и охлюви. Идеалното местообитание за птицата е гора близо до река, тъй като са водолюбиви птици. Ловът ѝ е забранен.

Loading

  • Виждали ли сте по-красива птица от патицата Мандарин?

    Mandarin duck, autumn park, autumn colors. Beautiful bird in the park
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

6 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

10 цитата, с които ще запомним Върджил Абло

Говеждо Уелингтън