in

ЛюбовЛюбов ЕхаЕха

Патицата Мандарин – най-красивата птица в света

Всяко животно е красиво по свой собствен начин, но птиците са наистина завладяващи. Патицата Мандарин е известна като най-очарователната птица в света със своята спираща дъха красота.

Малка, но изключително пъргава, патицата Мандарин има ослепително присъствие с пъстрите си цветове в уникални форми. Родом от Източна Азия, екзотичната птица принадлежи към рода на горските патици и тежи между 400 и 700 грама.

Пристигането на тази красива птица в Европа датира от няколко века назад. Тя е донесена тук от Китай. Обитава основно във Великобритания и Германия. В България се среща в близост до Черноморското крайбрежие и река Дунав.

Женските патици Мандарин имат по-тъмни и сиви цветове, а оперението на мъжките е ярък микс от цветове. Малкото им оранжево лице е покрито с кафява шия и имат червени човки. Гърдите са лилави с бронз отстрани, а на гърбовете им има две ярко оранжеви пера.

Интересен факт е, че мандаринските патици не крякат, а свистят и шиптят. Тя не може да се кръстосва с други патици заради по-малкия брой хромозоми в генотипа. Размножителният им период е дълъг – започва през септември и завършва през юли. Женската снася от 5 до 10 бели яйца, които мъти в продължение на 28-30 дни.

Патицата Мандарин се храни с водни растения и семена, както и малки риби и охлюви. Идеалното местообитание за птицата е гора близо до река, тъй като са водолюбиви птици. Ловът ѝ е забранен.

  • Виждали ли сте по-красива птица от патицата Мандарин?

    Mandarin duck, autumn park, autumn colors. Beautiful bird in the park
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

6 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

10 цитата, с които ще запомним Върджил Абло

Говеждо Уелингтън