in

Момичето, което искаше да спаси книгите

„Момичето, което искаше да спаси книгите“ от Лиса Айсату е нова топла и поетична история, в която магията на думите оживява с неподражаемите илюстрации на известната норвежка художничка.

Написана от един от най-утвърдените и награждавани норвежки писатели – Клаус Хагерюп, тази очарователна детска книга носи на Лиса Айсату престижната награда „Ordknappen“ за 2018 година, a правата за издаването ѝ са продадени на повече от 30 езика.

Очаква ви незабравимо пътешествие, което  ще ви припомни защо книгата е приятел, без когото не можем.

Тази история започва в библиотеката

Ана е почти на десет години и много се страхува да порасне. До рождения ѝ ден остават броени дни, а единственото нещо, което я успокоява, са книгите. Защото най-много от всичко Ана обича да чете. Сутрин преди да стане. И вечер преди да заспи. Толкова много, че една от най-добрите ѝ приятелки е библиотекарката госпожа Монсен.

Тази история започва именно в библиотеката, където Ана ходи всеки ден след училище. Сред прашните лавици, изпъстрени с цветни гръбчета, я очакват стотици нови приятели. А и някои неприятели. Но от книгите Ана знае, че животът е такъв – не винаги щастлив и слънчев, а понякога мрачен и тъжен.

Един ден малкото момиче вижда, че госпожа Монсен е разстроена. И когато я пита защо,  Ана за пръв път разбира какво става с книгите, които никой не иска да вземе от библиотеката. Те изчезват. И биват унищожени. Но какво се случва с всички герои, които живеят вътре в тях? С приятелите, които Ана може да открие сред страниците им? Изчезват ли и те?

Решена да направи всичко по силите си, Ана знае, че тя трябва да спаси книгите. Дори ако това значи да ги прочете всичките. Но дали това изобщо е възможно? А още по-интересно става, когато в ръцете ѝ попада една по-различна книга…

В деликатните илюстрации на Лиса Айсату разцъфтява платно от емоции, багри и чувства, чието силно послание обединява всички онези от нас, влюбени в думите и тяхното свойство да рисуват нови магични светове.

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

романови

Трагичната съдба на династия Романови

6 септември – дата, която не трябва да забравяме