in

Можем ли да бъдем безпощадно искрени с онези, които обичаме

Снимки: Иван Дончев

На 3-ти юли от 20:00 часа Театър 199 „Валентин Стойчев“ ще представи новата си премиера през лятото „Шишарки“. Пиесата е финалист в седмото издание на Конкурса за съвременна българска драматургия „Славка Славова“, а следващото представление е на 12-ти този месец. Режисьор е Екатерина Георгиева.

Стела, сестра й Рони и техните партньори Алекс и Асен се събират в семейната вила по случай трийсетгодишния юбилей на Рони. Четиримата са били заедно за последен път преди две години, когато съдбата завинаги преобръща живота им. Сега се опитват отново да намерят път един към друг, но се появяват, сякаш заедно с аромата на шишарки от заобикалящата ги гора, неподозирани тайни от миналото, неочаквани истини за настоящето и трудни въпроси занапред.

Може ли човек да бъде безпощадно искрен с онези, които обича? Способен ли е да изрече онова, което е най-трудно за изричане? Какво се случва с премълчаното и колко премълчаност може да се трупа, преди да отекне истината като мълния сред борове.

„Шишарки“ е пиеса за онези изпитания, които връхлитат без предупреждение и оставят след себе си дълбока следа. Пиеса за отложените разговори и родената от това самота, която парадоксално можеш да изпиташ само до най-близките си хора. И не на последно място – пиеса за инстинкта да оцеляваш, за силата да устояваш.

***

Екатерина Георгиева е родена през 1989 г. в Бургас. Средното си образование получава в бургаската Немска езикова гимназия „Йохан Волфганг Гьоте“. През 2013 г. завършва НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ в класа на проф. Ивайло Христов. От 2015 до 2017 година е част от трупата на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ – Варна. А от 2017 г. до този момент е част от трупата на Сатиричен театър „Алеко Константинов“.

Първата й пиеса – „Testdrive“ (2016 г.) е избрана за участие на фестивала „“Панаир на Младите“ 2016 г., провеждан в Младежки театър „Николай Бинев“. Следва пиесата „Късметлията с ръждивия револвер“ (2019 г.), чиято премиера е през 2021 г. в Нов театър – НДК. Третата й сценична творба „Свободно падане“ (2022 г.) става част от българската селекция на европейската мрежа за съвременна драматургия „Eurodram“ и намира реализация в рамките на фестивала ProText 2022. През 2021 година участва в ателие за драматургично писане с ментор Георги Тенев. По-късно работи с неговия екип по създаването на сценария за телевизионния сериен филм „С река на сърцето“, излъчван по Нова телевизия.

 

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

4.5k Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Синелибри – поезия без край за 10 поредна година

Deep Purple пият само немска бира, Accept наблягат на азиатската кухня