in

Мата Хари – една от най-големите прелъстителки в историята

мата хари
Снимка: Уикипедия

Шпионка, танцьорка, куртизанка – така най-кратко можем да опишем легендарната Мата Хари. В Париж от началото на 20 век тя побърква мъжете със своите екзотични танци. И именно поради това нейно умение в началото на Първата световна война германците я рекрутират за своя шпионка. По-късно Мата Хари се опитва да стане двойна агентка и да работи за френския шпионаж, но този опит се проваля. Френският съд я признава за виновна и на 25 юли 1917 година я осъжда на смърт. Няколко месеца по-късно тя е разстреляна.

Екзотичният живот на Мата Хари

Родена е в Нидерландия през 1876 година, а истинското ѝ име е Маргарета Гертруда Зеле. Още много млада се омъжва за офицер от колониалните войски и заминава с него за островите Ява и Суматра. Бракът обаче бързо се разпада и бъдещата легендарна шпионка остава без пари. Така започва кариерата ѝ на танцьорка, която я извежда до невиждани успехи.

Екзотичният живот на Мата Хари и трагичната ѝ смърт са в основата на безброй книги, театрални пиеси, мюзикъли и филми. Първото кинопроизведение за нея се появява само три години след разстрела ѝ, а по-късно в нейната роля се превъплъщават такива звезди като Грета Гарбо и Жана Моро.

В хода на следствието Мата Хари не посочва нито едно име и не дава никаква информация за контактите си с германците. А и няма какво толкова да издаде. Въпреки това французите я обявяват за зловеща шпионка, виновна за смъртта на хиляди френски войници. Може би го правят просто с пропагандни цели, за да отклонят общественото внимание, но тъкмо това заляга в дъното на легендата за уникално успешната шпионка Мата Хари.

Нещастия в личен план

Още от ранно детство Мата Хари се отличава от останалите деца с тъмната си коса и тъмните си очи (повечето нидерландци край нея са светлокоси и синеоки), с високия си ръст и артистичния си талант. Несполуките на семейството започват, когато тя е 13-годишна. Баща ѝ Адам банкрутира, вследствие на което семейството се премества в малка къща в беден район и той заминава да търси работа в Амстердам, като оставя майката Анти да се грижи сама за 4 деца. Това се оказва непосилна за нея задача, тя се разболява и умира, когато Маргарета Гертруда Зеле е на 15 години. За кратко време след смъртта на майка си е принудена да живее с дядо си.

На 18 години се омъжва по обява във вестник за 38-годишния офицер Рудолф Маклеод. Имат 2 деца – момче и момиче. Момчето, Норман Джон, родено на 30 януари 1897 г., умира на 27 юни 1899 г. вследствие от отравяне. И 2-те деца са натровени (остава неясно от кого, има съмнение за гувернантка), но момичето оживява и успява да се възстанови. Мата Хари за дълго изпада в тъга и депресия. След развода с Рудолф през 1903 г. дъщеря ѝ Жан Луиз, родена на 2 май 1898 г., остава да живее с баща си.

Маргарета се омъжва повторно за Теодор Уотсън и има дъщеря Флора, която умира от непозната болест. И вторият брак завършва с развод.

Издига стриптийза до ранга на изкуство

През 1905 година Маргарет дебютира на сцената в Париж под псевдонима Мата Хари. На индонезийски и малайски език това означава „слънце“ (буквално „Окото на деня“). Така се ражда легендата Мата Хари, която издига стриптийза до ранга на изкуство и завладява публиката с необикновения си стил и екзотичност. Има гастроли в Монако, Испания, Германия и други европейски страни. По това време също така има връзка с много високопоставени и влиятелни военни и политически личности и получава множество скъпи подаръци от тях. Кариерата ѝ на танцьорка трае от 1905 до 1912 г.

Вербуването ѝ остава тайна

Начинът на вербуването на Мата Хари остава загадка. Някои историци, в това число Ерика Островски, считат, че тя завършва германска разузнавателна школа в Антверпен, Белгия, но няма исторически документи, които да го потвърдят. Други историци са на мнение, че вината на Мата Хари е силно преувеличена и че Франция, губейки войната, се нуждае от изкупителна жертва.

Присъдата е смърт чрез разстрел. През цялото време Мата Хари поддържа тезата, че е невинна и че е изпълнявала единствено заповедите на френското контраразузнаване. Разстреляна е в ранната утрин на 15 октомври 1917 година.

Изчезване на останките

Тъй като никой от нейните роднини не идва да прибере тялото ѝ, то е оставено за медицински изследвания, като главата е балсамирана и пазена в Музея по анатомия в Париж. През 2000 г. обаче откриват, че главата липсва и че е възможно да е изчезнала още през 1954 г., когато музеят се мести на ново място. Има документи от 1918 година, които сочат, че музеят е получил и нейните останки, но те също не могат да бъдат открити.

Известна с изключителната си енергия, издръжливост, екзотичност, безстрашие и трагична гибел, Мата Хари се превръща в легенда със световна известност и името ѝ става символ на интриги, чувственост и шпионаж.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

„Моят полицай“ – когато си между любовта и желанието

черна рокля

Кой тип рокля подхожда на вашата фигура