in

Марти Жиронел пред Oshte.bg: Вярвам в хората и мечтите им

Марти Жиронел

Марти Жиронел е каталунски писател и журналист, носител на награда „Рамон Люл“ за книгата „Силата на една мечта“, която миналата година излезе и на български. Тя пресъздава вдъхновяващата история на Жан Леон, роден Сеферино Карион. На двайсет и една години той бяга от Испания на Франко и след немалко трудности се качва на кораб, пътуващ за САЩ, страната на всички възможности.

В Ню Йорк променя самоличността си и става американец – Жан Леон. След това се установява в Холивуд, където с много труд и късмет отваря ресторант „Ла Скала“, посещаван от звезди като Мерилин Монро и Пол Нюмaн и политици като Джон Кенеди и Роналд Рейгън. Но успехът на заведението не е достатъчен за Жан Леон. Той се връща в родната Каталония, където създава собствен сорт вино, наречен на негово име, придобил световна слава. Вино, което се произвежда от наследниците му и до днес.

 Г-н Жиронел, за какво мечтаете вие – като човек и като писател?

Когато бях на 14, започнах работа в радиостанцията в родния си град в Каталуния. В същото време обаче работех и като туристически гид. Опитвах се да разказвам на посетителите за моя роден град, за миналото, за историята и културата. В писането на книги комбинирам именно тези две неща – артефакти и комуникация. Мечтая да не спирам да го правя, защото любопитството ми не стихва. А като човек, мечтите са ми като на останалите хора – здраве и щастие за мен и семейството ми.

Книгата ви разказва за успеха, свободата, полета?

Да. Историята в моя роман е до голяма степен действителна. Тя показва как един човек е готов да замине далеч и да следва своите идеали, независимо в коя точка на света. Така изразяваме чувствата и себе си. Вруг важен акцент е, че трябва да се отнасяме към всеки лично. Когато човек има личен подход, няма как да не се вглъби до такава степен в това, което прави и да не успее. Хората са важни във всяка крачка по пътя ни. Всеки има своите битки и трудности, своите мечти.

Коя е най-голямата сила на една мечта?

Трябва да си силен и уверен, ако имаш мечти. Само така ще ги постигнеш. Понякога искаш да продължиш, но ти писва, или не вярваш, че ще се получи. Затова е много важно да продължиш, понякога и въпреки колебанията. Аз вярвам в хората, които вярват в мечтите си.

Как виждате бъдещето на Каталуния?

Повечето хора искат независима страна, но това ще бъде много трудно – страната, от която искаме независимост, няма воля и интерес да води подобни разговори. Надявам се, че след много години, това ще стане. Моята мечта е да видя Каталуния независима.

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Свети Валентин Купидон

Защо Купидон е символът на Свети Валентин?

Омъжи се за мен

„Омъжи се за мен“ – бракът като повод за запознанство