in

Марти Жиронел пред Oshte.bg: Вярвам в хората и мечтите им

Марти Жиронел

Марти Жиронел е каталунски писател и журналист, носител на награда „Рамон Люл“ за книгата „Силата на една мечта“, която миналата година излезе и на български. Тя пресъздава вдъхновяващата история на Жан Леон, роден Сеферино Карион. На двайсет и една години той бяга от Испания на Франко и след немалко трудности се качва на кораб, пътуващ за САЩ, страната на всички възможности.

В Ню Йорк променя самоличността си и става американец – Жан Леон. След това се установява в Холивуд, където с много труд и късмет отваря ресторант „Ла Скала“, посещаван от звезди като Мерилин Монро и Пол Нюмaн и политици като Джон Кенеди и Роналд Рейгън. Но успехът на заведението не е достатъчен за Жан Леон. Той се връща в родната Каталония, където създава собствен сорт вино, наречен на негово име, придобил световна слава. Вино, което се произвежда от наследниците му и до днес.

 Г-н Жиронел, за какво мечтаете вие – като човек и като писател?

Когато бях на 14, започнах работа в радиостанцията в родния си град в Каталуния. В същото време обаче работех и като туристически гид. Опитвах се да разказвам на посетителите за моя роден град, за миналото, за историята и културата. В писането на книги комбинирам именно тези две неща – артефакти и комуникация. Мечтая да не спирам да го правя, защото любопитството ми не стихва. А като човек, мечтите са ми като на останалите хора – здраве и щастие за мен и семейството ми.

Книгата ви разказва за успеха, свободата, полета?

Да. Историята в моя роман е до голяма степен действителна. Тя показва как един човек е готов да замине далеч и да следва своите идеали, независимо в коя точка на света. Така изразяваме чувствата и себе си. Вруг важен акцент е, че трябва да се отнасяме към всеки лично. Когато човек има личен подход, няма как да не се вглъби до такава степен в това, което прави и да не успее. Хората са важни във всяка крачка по пътя ни. Всеки има своите битки и трудности, своите мечти.

Коя е най-голямата сила на една мечта?

Трябва да си силен и уверен, ако имаш мечти. Само така ще ги постигнеш. Понякога искаш да продължиш, но ти писва, или не вярваш, че ще се получи. Затова е много важно да продължиш, понякога и въпреки колебанията. Аз вярвам в хората, които вярват в мечтите си.

Как виждате бъдещето на Каталуния?

Повечето хора искат независима страна, но това ще бъде много трудно – страната, от която искаме независимост, няма воля и интерес да води подобни разговори. Надявам се, че след много години, това ще стане. Моята мечта е да видя Каталуния независима.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Свети Валентин Купидон

Защо Купидон е символът на Свети Валентин?

Омъжи се за мен

„Омъжи се за мен“ – бракът като повод за запознанство