in

Марк Галеоти: Русия ще се възстановява с десетилетия от амбициите на Путин

Марк Галеоти е британски историк, лектор, писател и специалист по международна престъпност, Русия и руската сигурност. Той е почетен професор в Лондонски университетски колеж, старши сътрудник в мозъчния тръст Royal United Services Institute и директор на консултантската фирма „Маяк интелиджънс“.

Книгата му „Войните на Путин“ е обстойно, задълбочено и забележително изследване, основано на един от най-горещите в съвременния свят въпрос, на който е нужно да се отговори сега, повече от година след като започна военната агресия на Кремъл срещу Украйна: Защо Путин въвлича Русия в поредица от военни конфликти през последните 20 години? Книгата е опит да се обясни какво се случва в главата на държавника, чието име присъства всеки ден в новините. Документалният труд с логото на издателство „Кръг“ вече е по книжарниците.

„Войните на Путин. От Чечения до Украйна“ е задължително четиво не само за експертите по международна политика, отбрана и сигурност, но и за всеки, който иска да разбере случващото се днес в Украйна и в Русия. Авторът Марк Галеоти, който през 2022 г. получи забрана от руското правителство да посещава страната, детайлно анализира как военните конфликти влияят върху политиката на Кремъл и как на свой ред тази политика отключва нови кампании.

Галеоти, който се занимава с руска история и проблемите на сигурността още от края на 80-те години, има широк кръг контакти, включително в Кремъл и в министерството на отбраната в Москва. В книгата си той разказва повече от любопитни истории, научени от военни ветерани, действащи офицери и дипломати, които среща, докато живее и пътува из Русия.

White on red dotted world map vector

В задълбоченото изследване, което се чете като увлекателен шпионски роман, авторът си поставя и осъществява няколко важни цели. Първо анализира информационната война, която Кремъл води, без да пести сили и пари, срещу Европа и САЩ. Второ – подробно описва еволюцията на въоръжените сили на страната – от времената на болезнения им упадък след разпадането на Съветския съюз, през последвалите мъчителни опити за реформи, превъоръжаване и модернизиране, съпроводени с жестоки корупционни схеми и яростна съпротива на генералитета. Галеоти прави дисекция и на различните видове войски и тяхното въоръжение. Обръща специално внимание и на силите, които извършват тайните операции по света.

Изводът, който личи, е че процесите, които наблюдаваме, са неделима част от имперското високомерие на президента Владимир Путин, амбициран да наложи глобалния авторитет на Русия над цял свят. Провалът на опустошителната война в Украйна обаче показва, че десетилетията на военни реформи, съпроводени с огромни разходи, са до голяма степен пропиляно време.

Оценката на Галеоти е безпощадна:

„Ако се беше задоволил с изграждането на силна държава в собствените й граници, а не с фантазии за империя, Путин вероятно би бил запомнен като успешен държавен строител. Вместо това, в продължение на години, а може би и десетилетия, дори и при евентуалния му наследник, Русия ще се възстановява от щетите, причинени от неговата прекалена амбициозност“.

„Путин, който обича да се снима с военни униформи и в героични пози – в пилотска кабина на самолет, каращ танк или разглеждащ нов модел пушка, дори не е ходил в казармата“, обръща внимание Марк Галеоти.

 

 

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

2.9k Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

ядки

Яйца, мед, ядки – храни за силен имунитет

Главоболие

Нарцистичните личностни разстройства – част от съвременния начин на живот