in

„Майка“ на Зорница София е бг предложението за „Оскар“

майка

Филмът „Майка“ на режисьора Зорница София е българското предложение за наградата „Оскар“. Решението е на комисията по избора към Националния филмов център, председателствана от Мария Бакалова.

Сред останалите претенденти, сред които бе избран филмът, са „Борсови играчи“ (реж. Георги Костов), „В сърцето на машината“ (реж. Мартин Макариев), „Меко казано“ (реж. Анри Кулев), „Петя на моята Петя“ (реж. Александър Косев), „Шекспир като улично куче“ (реж. Валери Йорданов), „φ 1.618“ (реж. Теодор Ушев), „Рибена кост“ (реж. Драго Шолев). Един от филмите-претенденти се отказа от състезанието поради „конфликт на интереси“ – „Бягство“ на Виктор Божинов.

Kопродукция на България, Германия и Хърватия

„Майка“ е вдъхновен от реалната история на една българка и от нейната борба да превърне травмата си от невъзможността да има свои деца в триумф на един различен тип „родителство“. Той разказва за влюбената в работата си театрална режисьорка Елена, която на 32 години разбира, че не може да има деца. Изправена пред избор – да се опитва да зачене инвитро с любимия си съпруг, диригента Леон Майер, или да адаптира театралната програма, с която преобразява живота на сираци в далечна Африка, Елена преоткрива думата „майка“. Актьорският екип включва Дария Симеонова, Леон Лучев, Дария Димитрова, Перис Уамбуи, Стив Матиас, Ламар Мунене. Оператор е Крум Луис-Алирио Родригес.

Бг лентата докосва болката, която все повече съвременни семейства носят и крият, опитвайки се да имат деца. Проследява обаче и други пътища към тази мечта. Филмът ще открие фестивала „Киномания“ тази година и ще има само една единствена прожекция в програмата му. На 17 ноември от 19:00 часа в зала 1 на НДК публиката ще може да съпреживее този автентичен филм, суров и нежен едновременно.

Според Зорница София най-впечатляващото в житейската съдба на реалната личност, вдъхновила филма е, че успява да трансформира личната си мечта за щастие, чрез работата и творчеството си, в щастие и смисъл за хиляди деца в неравностойно положениe на два континента. Изкуството, като преобразяваща сила е център в живота на героинята, както и една от темите на филма.

Актьорски състав

Главната роля се изпълнява от любимата от малкия екран и театъра Дария Симеонова, за която това е дебют за главна роля в киното. Участват още хърватският актьор Леон Лучев, печелил награди на фестивали като Берлин, Кан и Сънданс, както и кенийските открития – Перис Уамбуи и Стив Матиас.

Всички деца, участници във филма – и в България, и в Кения, само с едно изключение, са сираци или деца от улицата. Този факт допринася за автентичното звучене на лентата. Същото може да се каже и за локациите на лентата, впечатляващи с контраст – от живописната Широка лъка се пренасяме в едно от най-големите гета в света – Кибера, до Найроби.

Режисьорът Зорница София е магистър по изящни изкуства, специалност живопис. Тя e написала, режисирала и продуцирала 4 игрални филма, 2 документални и режисирала 7 телевизионни сериала, театрално представление и опера. Нейни филми са прожектирани или награждавани в Шанхай, Сараево, Варшава, Гоа, Пусан, Кайро, Москва, Мар дел Плата. Има два филма, които са бокс офис хит, а един е българско предложение за наградите на Американската филмова академия.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Отмъщението и изкуплението на един баща в „Черна светлина“

вежди

5 начина веждите ви да изглеждат по-гъсти