in

„Майка“ – когато съдбата те избере за различно родителство

майка

Филмът „Майка“ на Зорница София е автентичен, суров и нежен едновременно. Вдъхновен е от реалната история на една българка – Елена Панайотова. С упорство, талант и по пътя на изкуството, тя превръща травмата си от невъзможността да има свои деца – в триумф на един различен тип майчинство.

Филмът докосва болката, която все повече съвременни семейства носят и крият, но разказва и за един друг път, защото винаги има начин – да достигнеш доброто и доброто да достигне до теб. Филм за „алтернативна форма на родителство“, както го определи Film New Europe, който говори на езика на сърцето. Оптимистична драма, според първите зрители на „Златна Роза“.

майка

„Децата не трябва да са на никого, те са сърцето на света“

Това споделя главната героиня, която разбира, че на 32 години не може да има деца. Африка я намира случайно…или тя намира Африка, но в сърцето ѝ се ражда…майката – oнази, която я има кодирана във всяка жена, онази, която не обръща гръб на болката в детските очи, онази, която я прегръща като своя и се опитва да я излекува с любов.

Лентата показва и как артисти помогат на децата, останали на улицата – както в България, така и в Африка. Чрез изкуството те откриват не само себе си, но и своето място в света. Програмата „Артисти за деца“ се ръководи от Елена Панайотова в продължение на няколко години в Кения, а преди това и в България (2002 – 2017 г.). През 2016 година програмата е сред осемте проекта от общо 1800 от цял свят, подкрепени от ЮНЕСКО за допринасяне за културно разнообразие в света.

майка

„Майка“ е един специален филм за създателите му

Специален и заради темата, но и заради специфичния процес на неговото създаване. Екипът прекарва около месец в Африка, където малките неща имат най-голяма стойност. За краткия си все още живот, филмът има 4 награди от фестивала „Златна Роза“ – за най-добър Филм за „трогателно и балансирано изобразяване на сложността и предизвикателствата на майчинството и поставяне на преден план на вечно присъстващите проблеми на глобалните неравенства“, за женска роля на великолепната Дария Симеонова, за „способността й да пресъздаде образа с внушително, но и нежно въздействие“, за операторското майсторство Крум Родригес за „тихото присъствие и съучастие в създаването на вълнуващ кинематографичен образ“ и една специална награда за децата-артисти за „отворени сърца и безграничното доверие на децата от село Широка Лъка в България и гетото Кибера в Кения“.

Филмът беше поканен в 3 фестивала от категория А, като направи международната си премиера в състезателната програма на Международен Филмов Фестивал Варшава. Само през месец ноември филма участва в 5 фестивала – състезателната програма на МФФ Минск, Беларус; МФФ Котбус, Германия; откриващ филм на „Киномания“; Източни Съседи МФФ Хага, Холандия, където гост е сценаристката Миглена Димова.

Разпространението в българските кина е предвидено за януари 2023-та.

Прочетете още:

Елена Панайотова: Широтата на сърцето е лична отговорност

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

„Когато вярвахме в сирени“ – дълбок разказ за пречистващата сила на истината

фреди меркюри

10 малко известни факта за живота на Фреди Меркюри