in

Алпинистът с душа на поет Людмил Янков

Снимка: Facebook/"Людмил Янков"

Българският алпинист Людмил Янков е роден на 11 авугст 1953 г. в Перник. Започва да се занимава с алпинизъм от студентските си години, а през 1979 г. става треньор на алпийския клуб в Кюстендил.

Той оставя трайна след в алпинизма, покорявайки три седемхилядника в Памир. През 1983 г. Людмил Янков прави първото спускане на българин със ски по връх Елбруз в Кавказ. Изкачвал е множество върхове, сред които Матерхорн, Айгер, Гросглокнер, Мармолада и други.

Янков участва в експедициите „Лхотце 81“ и „Еверест 84“, като при последната стига до 8500 м, преодолявайки 1300 м денивeлация на „един дъх“, за да окаже помощ на Христо Проданов. До ден днешен няма подобрен пример за човешка саможертва и героизъм при изкачването на Еверест.

Той получава множество травми вследствие на замръзването. След като се прибира в България, Людмил Янков е приет в „Пирогов“, където му ампутират цели четири пръста – два на лявата, и два на дясната ръка.

Освен страстта му към спорта, Людмил Янков обичал да пише поезия. Той публикува свои стихове и разкази във вестниците „Литературен фронт“, „Пулс“ и „Труд“. През 1988 г. става лауреат на награда за литература за книгата си „Мечта отвъд долините“. Янков е единственият алпинист, носител на международната награда „Феърплей“. Посмъртно е удостоен и със званието „Почетен гражданин на Кюстендил.

Людмил Янков и Стоян Наков загиват на 17 април 1988 г. по време на тренировъчен лагер на националния отбор по алпинизъм под връх „Камилата“ в Рила планина.

Прочетете още:

Христо Проданов – първият българин, покорил Еверест

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Първият брак в космоса – Юрий и Екатерина си казват „да“ на 380 км над Земята

Португалия

10-те най-добри плажове в Португалия