in

ЛюбовЛюбов

Любопитни факти за най-обичаните анимационни филми

28 октомври е Световен ден на анимацията и по този повод ще ви разкажем малко за историята на тези филми, както и някои интересни факти за любимите ни анимации.

Анимациите са част от живота ни повече от век. Първоначалната идея на анимационните филми била да предизвикват емоции и да забавляват публиката, както и да се разказват истории по нов и различен начин.

Първите аниматорти открили начин да създават анимации без камери и специални технологии.

Първата анимация е дело на френския карикатурист Емил Кол. Той създава анимацията „Фантасмагория“ през 1908 година и се счита за „бащата на анимацията“. Видеото е с продължителност 1 минута и 17 секунди и полага основите на нова ера в света на киното.

През 19-ти век много пионери в света на анимацията започват да адаптират тази технология за създаване на филми.

Въпреки че „Фантасмагория“ е първият анимационен филм, той не става особено популярен. Първият комерсиален анимационен филм е „Динозавърът Герти (1914)“, режисиран от Уинзър Маккей. Това е най-забележителният и влиятелен пример за анимация от тези години.

От появата на първата анимация са изминали малко повече от 100 години, а технологиите и методите за анимиране не спират да се развиват.

Можем да проследим развитието на тази невероятна технология, като сравним първите анимации с тези, които сме гледали като деца и с анимационните филми, които гледат децата сега.

Има анимационни филми, които са вечни. Някои от героите, създадени преди десетки години, все още са актуални, а някои от историите са оставили траен отпечатък в живота ни.

Ето някои интересни факти за анимационните филми: 

През 1938 година, Уолт Дисни, създателят на филма „Снежанка и седемте джуджета“, получава „Оскар“- една статуетка с нормален размер, която символизира Снежанка и 7 малки статуетки, които били седемте джуджета.

Създателите на „Том и Джери“ първоначално решили героите да се казват Джаспър и Джинкс. По-късно имената им са променени на Том и Джери по предложение на аниматора Джон Кар.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tom and Jerry (@tomandjerry)

Лампата на Pixar, с която започва всяко филмче, всъщност си има име. Тя се казва Луксо Джуниър и е кръстена на анимационен филм със същото име от 1986 година, който Pixar продуцира.

Първоначално Уолт Дисни отива при Луис Б. Мейър, съосновател на студията Metro-Goldwyn-Mayer, с идеята за анимационен филм за Мики Маус. Мейър отказва предложението, тъй като анимационните филми се гледат предимно от жени, а жените ги е страх от мишки и смята, че този филм няма да има успех.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mickey Mouse (@mickeymouse)

„Играта на играчките“ е първият пълнометражен филм, създаден изцяло с помощта на 3D технология.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Toy Story (@toystory)

Вероятно сте забелязали, че повечето анимационни герои имат 4 пръста, вместо 5. Наличието на 1 пръст по-малко пести много пари на анимационните студиа, тъй като се намаляват кадрите, които трябва да се направят и обработят.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by SpongeBob SquarePants (@spongebob)

През 1997 година, след излизането на играта „Покемон“ за Нинтендо, над 700 деца в Япония имат нужда от медицинска помощ. Имали крампи, а експертите предполагат, че това се дължи на 5-секунден светлинен блясък в очите на Пикачу след сцена на експлозия.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Pokémon (@pokemon)

„Рапунцел и разбойникът“ е най-скъпият анимационен филм в света към днешна дата, струващ на студиото 274 милиона долара. Били нужни 9 години, за да се създаде програма, която да направи косата на Рапунцел перфектна.

Анимационните филми са толкова завладяващи, заради историите, някои от които вдъхновени от реалния живот. „Лейди и Скитникът“ е анимационен филм, вдъхновен от спрингер шпаньол на име Лейди, домашният любимец на един от писателите в студиото. Уолт Дисни не одобрява историята, но две години по-късно се връща към идеята и така се появява докосващият душата шедьовър „Лейди и Скитникът“.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Milka cooks food (@milkacooksfood)

Говорът на Бъгс Бъни понякога е трудно разбираем. Създателите решили той да говори смесица от диалектите на Бронкс и Бруклин, за да има повече индивидуалност.

Вероятно си мислите, че Уолт Дисни е най-богатият аниматор. Но всъщност той е на 5-то място. Най-богатите аниматори са Трей Паркър и Мат Стоун, създателите на „Саут Парк“.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by South Park (@southpark)

Loading

  • Кой е любимият ви анимационен герой?

    • Мики Маус
    • Рапунцел
    • Спонджбоб
    • Снежанка
    • Пепеляшка

КАКВО МИСЛИШ?

2 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

10 от най-странните професии в Бъкингамския дворец

Пица с прошуто и рукола