in

ЕхаЕха ОМГОМГ ЛюбовЛюбов СладкоСладко ЯдосанЯдосан СмяхСмях ПлачиПлачи

Любопитни факти за Космоса и астронавтите

Въпреки че пътуването в Космоса е възможно и се случва още от миналия век, има толкова много неща за Слънчевата система, Галактиката и Космоса, които все още не знаем.

На 4 октомври 1957 година е изстрелян първият изкуствен спътник на Земята— Спутник-1. На 13 септември 1959 година е изпратен първият спътник, който достига повърхността на Луната– Луна 2. Юрий Гагарин става първият човек в света, извършил полет в космоса. Илон Мъск има планове за колонизиране на Марс.

И въпреки усилията на човечеството да опознае Космоса и напредването на технологиите, с което тази задача става все по-лесна, Космосът е мистериозно място, за което не знаем почти нищо.

Ето няколко любопитни факта за Космоса и за астронавтите – хората, които се опитват да го опознаят:

1. В Космоса е абсолютно тихо

Тъй като в Космоса няма атмосфера, звукът няма как да се придвижва и съответно да бъде чут. Поради тази причина там цари пълна тишина.

2. Температурата на най-горещата планета в Слънчевата система е 450°C

Венера е най-горещата планета в Слънчевата система и има средна повърхностна температура около 450° C. Венера всъщност не е най-близката до Слънцето планета. Това е Меркурий, но на нея няма атмосфера, което води до големи температурни колебания. Поради тази причина не Меркурий, а Венера е най-горещата планета.

3. Думата „астронавт“ идва от гръцките думи „astron nautes“, което означава „звезден моряк“.

4. Цялостен костюм на НАСА струва 12 000 000 долара

Целият костюм струва 12 милиона долара, 70% от тези разходи са за раницата и контролния модул. Космическите скафандри, които НАСА използва, са създадени през 1974 г. Ако цената им е по днешните стандарти, те биха стрували приблизително 150 милиона долара!

5. Астронавтите носят памперси

Астронавтите носят специални „дрехи с максимална абсорбция“, които могат да бъдат сравнени с памперси. Тъй като мисиите са дълги и непредвидими, астронавтите понякога не могат да се разкопчаят и да отидат до тоалетната. Затова носят тези специални дрехи.

6. Земята може да се побере в Слънцето близо 1 милион пъти 

Слънцето е толкова голямо, че Земята може да се побере в него около 1 милион пъти. Странно е колко малко изглежда Слънцето, когато го гледаме от тук, а колко голямо е всъщност.

7. Тренировките в Космоса са изключително важни

Астронавтите тренират по два часа всеки ден, когато са на мисия, за да предотвратят загубата на мускулна маса и костна плътност. Имат си специално оборудване, с което тренират.

8. Броят на дърветата на Земята е по-голям от броя на звездите в Млечния път

На планетата Земя има около три трилиона дървета. А броят на звездите в Галактиката е приблизително между 100-400 милиарда.

9. Астронавтите стават с около 3% по-високи, когато са в Космоса

Астронавтите стават с до 3% по-високи, когато прекарват време в микрогравитация (или безтегловност). Когато астронавтите се върнат на Земята, височината им се връща към нормалното след няколко месеца.

10. Залезът на Марс се вижда в синьо

Залезите на Земята са много красиви и виждаме залязващото слънце в красиви червеникави цветове. Ако гледаме залеза от Марс обаче ще го виждаме в синьо. Червената планета е покрита с фин прах, който придобива синкав цвят на залез слънце. Това се дължи на позицията на Слънцето. На дневна светлина има типичния ръждив цвят.

11. Чарлс Дюк оставя снимка на Луната 

Чарлс Дюк, пилот на Аполо 16, оставя снимка на семейството си на Луната. На снимката са той, жена му и двамата му сина, а на гърба пише „Това е семейството на астронавт Дюк от планетата Земя. Кацнахме на Луната, април 1972 г.“. Снимката е там и до днес.

12. Има планета, направена от диаманти

Има планета, която е два пъти по-голяма от Земята и е покрита с диаманти. Тя се казва 55 Cancri и повърхността ѝ се състои от графит и диамант.

Loading

  • Искате ли да пътувате в Космоса?

    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

4 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Снимки: Instagram/sarahjessicaparker

6 урока по стил от Сара Джесика Паркър

10 идеи за празнични маникюри