in

Любопитни факти за коледните чорапи

коледни чорапи

Коледа е един от най-вълнуващите празници през годината, а това, което го прави толкова специален и запомнящ се, са традициите, свързани с него. Закачането на коледни чорапи е една от тях, а днес ще ви разкажем откъде идва тази традиция и защо става толкова популярна.

Чували ли сте историята за първия Дядо Коледа? Той не бил дебел мъж в червен костюм, а епископ от гръцки произход в Мира, Турция. Името му е Свети Никола и се смята, че от него тръгва традицията за окачване на коледни чорапи.

Легендата разказва, че Свети Никола искал да помогне на един мъж със зестра за дъщерите му, без която те не биха могли да се омъжат. Той знаел, че мъжът е горд и ще отхвърли парите, ако ги предложи директно и решил да се покатери на покрива на човека и да пусне торба с монети в комина.

Оказва се, че семейството на мъжа е окачило чорапите си на камината, за да съхнат. Докато торбата се спускала, няколко монети паднали във висящите чорапи. И така се родила традицията да се окачват коледни чорапи за подаръци.

коледни чорапи

Еволюцията и символиката на коледните чорапи

Коледните чорапи не винаги са изглеждали така, както изглеждат днес – специални чорапи с размер на ботуш в различни дизайни, висящи на камината по време на Коледа.

Хората окачвали обикновени чорапи над камината, надявайки се да намерят подаръци на коледната сутрин. Символиката на коледните чорапи е една от основните ценности на Коледа – щедростта. В крайна сметка именно щедростта на Свети Никола поставя началото на тази традиция. Той посвещава живота си, за да помага на нуждаещите се хора.

коледни чорапи

Какво влиза в коледния чорап?

Можете да следвате традицията, поставена от Свети Никола, и да пуснете няколко монети в коледните чорапи. Но някои хора предпочитат нещо по-модерно – малки играчки, парфюм или шоколадови монети.

Ако искате да впечатлите близките си с нещо по-лично, можете да следвате правилото за пет подаръка, които да отговарят на следните критерии: имам нужда, искам, чета, да нося, да направя.

Някои хора вярват, че трябва да отворите коледния си чорап на Бъдни вечер. Докато други смятат, че трябва да изчакате до сутринта на Коледа. В крайна сметка всичко зависи от семейната ви традиция. Малките деца в семейството обикновено нямат търпение да овидят своите подаръци.

Loading

  • Харесвате ли традицията със закачане на коледни чорапи?

    Christmas tree with red & gold ornament decorations by fireplace with stockings
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Български писатели улавят духа на Коледа в сборник с разкази

Загадъчната и противоречива Фрида Кало – една от най-забележителните жени на ХХ в.