in

Личната секретарка на Чърчил: история за не(случайността)

Сюзан Елия Макнийл е известна по цял свят с криминалните си романи за Маги Хоуп. Преди да започне кариерата си на писателка, работи като асистентка на Джон Ървинг и като асистент редактор в издателствата „Рандъм Хаус“ и „Викинг Пенгуин“. „Личната секретарка на Чърчил“ е дебютният й роман, който през 2013 г. печели наградата „Бари“ за най-добра криминална книга. Историческият роман оглавява класациите на „Ню Йорк Таймс“, „Уошингтън Поуст“, „Ю Ес Ей Тъдей“ и „Пъблишърс Уийкли“ при публикуването си, а е издаден и в десетки страни, сред които Чехия, Япония, Китай, Турция, Италия, Португалия и др. Продуцентската компания „Уорнър Брос“ държи правата върху сюжетите с Маги Хоуп и всички нейни почитатели с трепет очакват екранизацията им.

Сюзан Елия Макнийл получава импулс да напише „Личната секретарка на Чърчил“ при посещението си в така наречените Военни стаи в Лондон – подземния бункер, откъдето Чърчил ръководи Британия през Втората световна война. Днес мястото е музей и докато броди из коридорите му, американската писателка осъзнава, че именно там ще разположи историята за най-мрачния час и спасението на Великобритания.

Макар да не е документална книга, „Личната секретарка на Чърчил“ прави детайлен портрет на легендарния премиер, извел Великобритания към победа през Втората световна война. От нея може да се научи далеч повече за британския политик от всеки гимназиален учебник. За да я напише, авторката проучва детайлно епохата и героите от онези години. Използва и цитати от най-завладяващите речи на Чърчил. Но всичко това само за да въвлече читателите си в увлекателен шпионски трилър, в който младата математичка Маги Хоуп променя хода на историята. Действието прехвърля в Лондон през 1940 г. – тогава Чърчил тъкмо е положил клетва като премиер, нацисткият ботуш марширува из Европа, а в небето над Британия английските самолети водят битка със силите на Луфтвафе.

Маги Хоуп кандидатства за работа в администрацията на държавника, наричан често Булдога заради своята упоритост и решителност. Въпреки че е забележителна математичка и експерт по разбиване на кодове, младата героиня е назначена при него като машинописка. Достъпът до „Даунинг Стрийт“ 10 я превръща в мишена, която води до друга мишена – самия Чърчил. Оплетена в мрежа от шпиони, убийства, интриги и семейни тайни, Маги трябва да впрегне ума си, за да разбие сложен код и да опази премиера.

Сър Уинстън Ленърд Спенсър-Чърчил е един от най-популярните британски политици, който освен това е талантлив писател. Той има ключова роля във Втората световна война, а освен това е член на парламента в продължение на 64 години, част е от 13 правителства и е министър-председател на Обединеното кралство два пъти.

На повечето снимки Чърчил държи пура в ръка, но пушенето не е единствения му порок. Той също така обича да пие. Казва, че горещата вана, студеното шампанско, свежият грах и отлежалото бренди са четирите основни неща в живота. Когато постъпва в армията, взима със себе си 60 бутилки алкохол, предимно уиски и бренди. Чърчил не е фен на Сухия режим в САЩ, описва го като обида за цялата история на човечеството и успява да си вземе рецепта, в която пише, че може да пие неопределено количество алкохол по време на престоя си в Щатите.

През целия си живот Чърчил е в лошо настроение и има леки пристъпи на депресия. Има дори моменти от живота му, в които няма енергия и воля да стане от леглото, губи апетит и фокус.

Той обаче обича да рисува импресионистични пейзажи и натюрморти, а художникът Пол Мейз оказва огромно влияние върху него. Двамата остават приятели цял живот. Чърчил рисува под псевдонима Чарлз Морин и повечето от оцелелите му творби могат да се видят в Chartwell House в Лондон. Чърчил също е и талантлив писател. Има роман, две биографии, три тома мемоари и няколко исторически книги. Той получава Нобелова награда през 1953 г.

 

 

 

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

2.9k Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Книгата vs. интернет

От улицата до ринга – как спомен от детството се превръща в книга