in

Кратката, но променяща любов на Коко Шанел и Игор Стравински

През 1913 г. младата Коко Шанел отива на премиерата на „Пролетно тайнство“ на Игор Стравински в Париж и е зашеметена от дарбата на талантливия руски композитор. Консервативната публика отхвърля твърде модерната творба. Стравински напуска града разгневен. Седем години по-късно, вече богата и известна, Коко оплаква смъртта на голямата си любов Бой Кейпъл. И тогава съдбата отново я среща с Игор в Париж – той е беглец от революцията на болшевиките в Русия. Привлечена от силата на неговата харизма, Коко кани Стравински и семейството му в крайградската си къща, където той да твори на спокойствие. Между двамата избухва страстна и пламенна любовна връзка. Неговите композиции стават още по-добри, а тя създава парфюма Chanel No 5.

Това е сюжетът, върху който стъпва режисьорът Георги Кадурин за постановката си „Пролетно тайнство“ в Театър 199 „Валентин Стойчев“.

Коко

Шанел няма щастливо детство, нежелано и извънбрачно дете е. Майка ѝ умира от туберкулоза, когато е само на 12 години. Баща ѝ я оставя в сиропиталище, където е отгледана от монахини при строги условия. Въпреки това бедното и нещастно момиче успява с постоянство, борба и талант да се сдобие с богатство и слава, макар горчивите спомени от детството ѝ така и да не избледняват.

Игор

Коко, наричана още и Габриел, е имала много любовници, но никога не се е омъжвала. В леглото ѝ са и руският принц Димитрий Павлович, херцогът на Уестминстър Хю Гросвенър, говори се и за Пикасо, Дали, но също така и известният композитор Игор Стравински. Той е един от най-влиятелните творци на 20 век. Интелигентен, широкоскроен, с космополитен дух, печели и слава – в допълнение към отличията, които получава за композициите си – като диригент и пианист. Музикалният му стил е разнообразен и необратимо повлиян от руската и световната музика.

Любов и тайнства

Постановката на Кадурин разгръща смело любовта между двамата. Коко (Невена Калудова) е всичко, за което Игор (Димитър Баненкин) мечтае. Жена, която никога досега не е срещал, стимул да узрее и като мъж, и като творец. В нея Стравински разпознава сродна душа, човек със също толкова широки възгледи. След революцията, Игор бяга от Русия, става бежанец и заживява в Париж. С него са и съпругата му Катерина (Мариана Миланова) и четирите им деца. Въпреки това романсът с Коко просто се случва – бурно, бързо, експлозивно.

Те са заедно само няколко месеца, от лятото до зимата на 1920 година, но връзката им оказва дълбоко влияние върху по-късната им работа – тя създава легендарния парфюм Chanel No 5, чиято слава трудно може да бъде надмината. Стравински прави революционна стилистична промяна – от модернизма към неокласицизма. Коко освобождава сексуално Стравински, което автоматично се разпространява във всички сегменти от живота му и води до експлозия на идеи, скрити в него. Двамата живеят в епоха на изключителен разцвет в изкуството и културата на Европа.

И все пак семейната лоялност и чувството за съвест са по-силни, двамата се разделят. А може би той знае, че никога няма да успее да я укроти – Шанел диктува тенденциите в света на модата, но започва да се наслаждава и на способността да подчинява всеки около себе си. Катерина иска да го напусне, водена от своето собствено израстване, бягайки от егоцентризма и арогантността на съпруга си.

Краят

След края на любовната им връзка, Стравински и семейството му се преместват в южната част на Франция. Следват трудни дни. Туберкулозата от съпругата се пренася и към най-голямата дъщеря Людмила, и към Игор. Людмила умира през 1938 г., а Катерина на следващата година. Стравински се лекува в болница пет месеца, междувременно умира и майка му. С избухването на Втората световна война той се мести в Америка, първо в Холивуд, а след това в Ню Йорк, където живее до смъртта си през 1971 година.

Коко Шанел напуска този свят през същата година, в апартамента си в хотел „Риц“. Погребана е в Лозана, Швейцария, а върху надгробната ѝ плоча са изобразени 5 лъвски глави, символизиращи зодиакалния ѝ знак.

Тя е наистина независима и самостоятелна жена. Има връзки с някои от най-влиятелните мъже за времето си, но никога не се омъжва. Когато я питат защо не се е оженила за херцога на Уестминстър, тя отговаря: „Имало е много херцогини на Уестминстър, но има само една Шанел!“. Доста хора са били скандализирани поради нейните открито лесбийски връзки, но Коко не се тревожи особено и живее живота си независимо от хорското мнение. Така нарушава всички принципи на традиционализма във време, когато такова поведение се счита за скандално и физически неестествено. Легендарни са и думите ѝ: „Дадох на жените чувството за свобода, върнах им техните тела… Тела, които бяха потънали под слоеве от дантели, корсети и подплънки заради приумиците на някои дизайнери“.

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Социални мрежи

9 негативни ефекта на социалните мрежи върху вашия мозък

Wifi

Най-бързият интернет в света