in

„Котешка люлка“ – забранената книга на Вонегът в USA училища

Котешка люлка

Кърт Вонегът, още приживе наредил се сред най-значимите американски писатели на XX век, завещава на човечеството 14 романа и множество сборници с есета и разкази, побрали в себе си проницателния му поглед към човешката природа, дилемите ни и правилото, че никой не може да избяга от себе си – ние сме такива, каквито сме. „Котешка люлка“ е история, в която светът не свършва епично, както сигурно си го представя всеки човешки индивид, светът свършва с глупост.

Книгата е сатиричен постмодерен роман, има и елементи на научна фантастика. Публикувана е за първи път през 1963 година, изследва и иронизира науката, технологиите, религията и надпреварата във въоръжаването.

Дали ядреното оръжие е това, което ще погуби света?

Протагонист е писателят Йона (Джон), вдъхновен от идеята да напише книгата си „Денят, в който светът свърши“. Той събира спомени на наследници и приближени на „бащата на атомната бомба“ д-р Хоуникър за деня на атомната бомбардировка над Хирошима. Но дали ядреното оръжие е това, което ще погуби света? С развитието на сюжета се оказва, че преди смъртта си легендарният учен е изобретил нещо много по-ужасяващо – лед-9 – малък леден кристал, способен да превърне цялата вода на света в лед.

Сега всяко от трите му деца притежава по едно смъртоносно термосче с веществото и всеки от тях държи съдбата на човечеството в ръцете си. Разгръщайки историята, Вонегът умело вплита в нея и ключови пасажи за религията, която нарича бокононизъм – основана изцяло върху лъжи.

Подобно на повечето произведения на автора, иронията, черният хумор и пародията са широко застъпени и в „Котешка люлка“. Много от повтарящите се теми на Вонегът се появяват и в романа, като въпросите за свободната воля и връзката на човека с технологията. А основната сюжетна линия изследва особено концентрирано заплахата от ядрено унищожение по време на Студената война.

Участието на автора във Втората световна война оставя траен белег в съзнанието му и в цялостното му творчество. Острото негодувание на писателя към функционирането на човешкото общество се проявява във всеки ред на безкомпромисната му сатира.

Предизвикателното оголване на неудобни истини провокира някои остри реакции в обществото спрямо книгата. През 70-те тя е забранена в няколко училища в САЩ без официална причина, като е определена за „напълно болна“.

Прочетете още:

Кърт Вонегът: Любовта е там, където я срещнеш, глупаво е да я търсиш

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Лимонови барчета

Лимонови барчета

Lacoste

25 невероятни факта за Lacoste