in

Колко често трябва да миете косата си?

Миенето на косата изглежда като нещо съвсем просто, което всеки човек прави и имаме грешната представа, че няма как да сбъркаме. Истината е, че има много неща, които можем да направим грешно – от честотата на измиванията до вида на козметиката, която използваме.

Вечният въпрос е „Колко често трябва да мием косата си?“. Всеки има различно мнение по темата и дори експертите не дават точен и единодушен отговор. Има различни теории- едната е, че колкото по-рядко мием косата си, толкова по-бавно ще се омазнява. Другата теория е, че трябва да измиваме косата веднага щом се омазни, защото натрупването на мазнина и кожни клетки по скалпа е вредно.

За да имате красива и здрава коса, първо трябва да се погрижите за скалпа си, тъй като ако той не е в добро състояние, няма как да получите косата, за която мечтаете. Скалпът е част от кожата и подобно на кожата на лицето, има пори и мастни жлези. Ако не миете достатъчно често косата си, тези пори се запушват, което води до сърбеж и пърхот.

Прекалено честото измиване обаче също не е препоръчително, тъй като по този начин се отмиват естествените масла, които скалпът произвежда. Това прави кожата суха и чувствителна.

Можете да навредите на скалпа си и ако използвате прекалено агресивни и неподходящи за вас продукти, както и ако нанасяте шампоана прекалено агресивно.

За да се погрижите за скалпа си, използвайте нежни почистващи продукти и масажирайте леко скалпа ежедневно.

Втората стъпка към правилната грижа за косата е избирането на подходящи продукти- шампоан, балсам и маска. За да разберете кои продукти са подходящи за вас, трябва да разберете какъв тип коса имате. Често мислим, че имаме например мазна коса и използваме такива продукти, но всъщност тя е суха и цялата козметка е напълно неподходяща. Мазните корени на косата не означават мазна коса. Ако само корените ви са мазни, а краищата ви са сухи, вероятно имате някакъв проблем със скалпа, а не с цялата коса.

Определянето на типа коса не е особено лесно. Можете да имате много коса, но тя да бъде тънка. Може също така косъмът да бъде много плътен, но като цяло косата ви да е рядка. За да бъдете абсолютно сигурни какъв е типът на вашата коса, консултирайте се със специалист – трихолог.

Начинът, по който миете косата си, също е от съществено значение. Трябва да се концентрирате върху скалпа. Шампоанът се нанася с нежни движения и скалпа трябва да се масажира. Косата не трябва да се търка или мачка прекалено силно.

И така, колко често трябва да миете косата си? 

Доскоро се смяташе, че колкото по-рядко мием косата си, толкова по-добре. Тогава започна и масовото използване на сух шампоан, за да можем да постигнем още по-рядко измиване на косата. В последно време обаче специалистите твърдят, че прекалено дългото оставяне на мръсотията върху скалпа повече вреди, отколкото помага. Няма универсален отговор на въпроса колко често трябва да мием косата си, но е препоръчително да се измива най-много през 3 дни.

Ако имате мазна коса, можете да я измивате през ден. Ако е суха, по-добре е да я миете през 3 дни, за да не я изсушавате допълнително. Ако косата ви е нормална, най-добрият избор е да я миете през 2 дни.

 

Loading

  • Колко често миете косата си?

    • През ден
    • През два дни
    • През три дни
    • Веднъж в седмицата

КАКВО МИСЛИШ?

2 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Алкализиране на тялото – ключът към здравето

5 неостаряващи класики, които можем да гледаме отново и отново