in

Колко често трябва да миете косата си?

Миенето на косата изглежда като нещо съвсем просто, което всеки човек прави и имаме грешната представа, че няма как да сбъркаме. Истината е, че има много неща, които можем да направим грешно – от честотата на измиванията до вида на козметиката, която използваме.

Вечният въпрос е „Колко често трябва да мием косата си?“. Всеки има различно мнение по темата и дори експертите не дават точен и единодушен отговор. Има различни теории- едната е, че колкото по-рядко мием косата си, толкова по-бавно ще се омазнява. Другата теория е, че трябва да измиваме косата веднага щом се омазни, защото натрупването на мазнина и кожни клетки по скалпа е вредно.

За да имате красива и здрава коса, първо трябва да се погрижите за скалпа си, тъй като ако той не е в добро състояние, няма как да получите косата, за която мечтаете. Скалпът е част от кожата и подобно на кожата на лицето, има пори и мастни жлези. Ако не миете достатъчно често косата си, тези пори се запушват, което води до сърбеж и пърхот.

Прекалено честото измиване обаче също не е препоръчително, тъй като по този начин се отмиват естествените масла, които скалпът произвежда. Това прави кожата суха и чувствителна.

Можете да навредите на скалпа си и ако използвате прекалено агресивни и неподходящи за вас продукти, както и ако нанасяте шампоана прекалено агресивно.

За да се погрижите за скалпа си, използвайте нежни почистващи продукти и масажирайте леко скалпа ежедневно.

Втората стъпка към правилната грижа за косата е избирането на подходящи продукти- шампоан, балсам и маска. За да разберете кои продукти са подходящи за вас, трябва да разберете какъв тип коса имате. Често мислим, че имаме например мазна коса и използваме такива продукти, но всъщност тя е суха и цялата козметка е напълно неподходяща. Мазните корени на косата не означават мазна коса. Ако само корените ви са мазни, а краищата ви са сухи, вероятно имате някакъв проблем със скалпа, а не с цялата коса.

Определянето на типа коса не е особено лесно. Можете да имате много коса, но тя да бъде тънка. Може също така косъмът да бъде много плътен, но като цяло косата ви да е рядка. За да бъдете абсолютно сигурни какъв е типът на вашата коса, консултирайте се със специалист – трихолог.

Начинът, по който миете косата си, също е от съществено значение. Трябва да се концентрирате върху скалпа. Шампоанът се нанася с нежни движения и скалпа трябва да се масажира. Косата не трябва да се търка или мачка прекалено силно.

И така, колко често трябва да миете косата си? 

Доскоро се смяташе, че колкото по-рядко мием косата си, толкова по-добре. Тогава започна и масовото използване на сух шампоан, за да можем да постигнем още по-рядко измиване на косата. В последно време обаче специалистите твърдят, че прекалено дългото оставяне на мръсотията върху скалпа повече вреди, отколкото помага. Няма универсален отговор на въпроса колко често трябва да мием косата си, но е препоръчително да се измива най-много през 3 дни.

Ако имате мазна коса, можете да я измивате през ден. Ако е суха, по-добре е да я миете през 3 дни, за да не я изсушавате допълнително. Ако косата ви е нормална, най-добрият избор е да я миете през 2 дни.

 

  • Колко често миете косата си?

    • През ден
    • През два дни
    • През три дни
    • Веднъж в седмицата

КАКВО МИСЛИШ?

2 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Алкализиране на тялото – ключът към здравето

5 неостаряващи класики, които можем да гледаме отново и отново