in

ЕхаЕха СмяхСмях ОМГОМГ

Колко високо летят самолетите?

Самолет

Съдейки по историческите сведения, хората отдавна са копнели да могат да летят, като птиците. Опитвали са се да създават различни подобия на крила, с които да полетят, но опитите били неуспешни. След множество опити, стигнали до извода, че махащите крила са задънена улица. Когато за разработените статичните „криле“, се появява едно от най-големите постижения на човечеството: самолета.

Днес самолетът е нещо, което често приемаме за даденост. Пътуваме от една точка до друга за няколко часа, без изобщо да се замисляме. Но самолетът всъщност е очарователна машина. Самолетният транспорт е най-бързият, най-сигурният и определено най-удобният.

В зависимост от предназначението на самолета, той се движи на различна височина във въздушното пространство.

Колко високо летят пътническите самолети?

Самолет

Пътническите самолети като Boeing 737, Airbus A320, Boeing 787 и Airbus A330 летят на височина до 11 582,4 метра. Свръхзвуковият самолет Concorde пък достига височина 18 288 метра. Тази голяма надморска височина била необходима, защото съпротивлението на въздуха е по-малко на такава височина. Това означава, че достигането на свръхзвукови скорости е по-лесно.

Това е едно от предимствата, които реактивните самолети имат пред витловите: те летят по-бързо и имат по-плавни полети. Това се дължи на факта, че витловите самолети могат да летят само на височини, на които турбуленцията е по-често срещана.

Колко високо летят витловите самолети?

Самолет

Има много различни видове самолети, които използват витла. Единият вид е самолетът с бутален двигател, чийто двигател е подобен на този на автомобил. Cessna 172, най-популярният самолет в света, е именно такъв.

Другият вид е турбовитловият двигател. Турбовитловият двигател всъщност е подобен на реактивен самолет, но вместо да използва големи вентилатори за осигуряване на тяга, валовете на двигателя задвижват голямо витло. Повечето комерсиални витлови самолети, като Lockheed C-130 и самолетите ATR, използват турбовитлови двигатели.

Независимо с какъв вид двигател е витловият самолет, височината, която може да достига, е ограничена.

Самолетите за скачане с парашут, които обикновено са витлови, летят на около 3700 м. Учениците-пилоти летят само височини от 762 м до 2438,4 м. Турбовитлови пътнически самолети, като Bombardier Dash 8 и ATR 72, летят на височина до 8229,6 метра. Някои самолети с витла могат да летят на височина до 3810 м, но рядко достигат тази височина.

Рекордът за най-висока надморска височина, достигната от витлов самолет, е 29 524 метра. Този рекорд е поставен през 2001 г. от разработения от НАСА прототип на роботизиран самолет Хелиос.

Колко високо летят военните самолети?

Военен самолет

Военните самолети имат голямо разнообразие от максимални височини, в зависимост от техния вид и предназначение. Например, Lockheed C-130 Hercules и неговите варианти могат да достигат до 3657,6 метра. Военнотранспортни самолети като C-17 летят на приблизително същата надморска височина.

Бойните самолети обикновено летят на около 12 192 метра по време на бойни мисии. Въпреки това, когато е необходимо, те могат да се издигнат и да летят и на близо 20 000 м.

Прехващачите, вид изтребители, предназначени да прехващат бомбардировачи и високоскоростни самолети, обикновено летят на височина над 20 000 метра.

Lockheed U-2, самолет, използван за разузнавателни цели, лети на около 22 000 метра. Тази голяма надморска височина е необходима, за да се избегне откриването от наземни и въздушни отбранителни системи.

През 1972 г. шпионският самолет Lockheed SR-71 чупи рекорда за най-висок полет. Той достига надморска височина от 25 929 метра. SR-71 е и най-бързият въздухоплавателен самолет с екипаж някога, тъй като може да достигне максимална скорост от Mach 3,3 (2193,2 mph/3529,6 kmph).

Каква е най-голямата височина, достигана някога от самолет?

Най-голямата надморска височина, достигана някога от самолет, е 107 960 метра, която е постигната от северноамериканския ракетен самолет X-15. Всъщност този полет достигнал толкова голяма надморска височина, че се счита за суборбитален космически полет.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

„Дебютант“ – за морала в науката и руската действителност днес

Оптимист

8 начина да бъдете по-оптимистично настроени