in

Колко високо летят самолетите?

Самолет

Съдейки по историческите сведения, хората отдавна са копнели да могат да летят, като птиците. Опитвали са се да създават различни подобия на крила, с които да полетят, но опитите били неуспешни. След множество опити, стигнали до извода, че махащите крила са задънена улица. Когато за разработените статичните „криле“, се появява едно от най-големите постижения на човечеството: самолета.

Днес самолетът е нещо, което често приемаме за даденост. Пътуваме от една точка до друга за няколко часа, без изобщо да се замисляме. Но самолетът всъщност е очарователна машина. Самолетният транспорт е най-бързият, най-сигурният и определено най-удобният.

В зависимост от предназначението на самолета, той се движи на различна височина във въздушното пространство.

Колко високо летят пътническите самолети?

Самолет

Пътническите самолети като Boeing 737, Airbus A320, Boeing 787 и Airbus A330 летят на височина до 11 582,4 метра. Свръхзвуковият самолет Concorde пък достига височина 18 288 метра. Тази голяма надморска височина била необходима, защото съпротивлението на въздуха е по-малко на такава височина. Това означава, че достигането на свръхзвукови скорости е по-лесно.

Това е едно от предимствата, които реактивните самолети имат пред витловите: те летят по-бързо и имат по-плавни полети. Това се дължи на факта, че витловите самолети могат да летят само на височини, на които турбуленцията е по-често срещана.

Колко високо летят витловите самолети?

Самолет

Има много различни видове самолети, които използват витла. Единият вид е самолетът с бутален двигател, чийто двигател е подобен на този на автомобил. Cessna 172, най-популярният самолет в света, е именно такъв.

Другият вид е турбовитловият двигател. Турбовитловият двигател всъщност е подобен на реактивен самолет, но вместо да използва големи вентилатори за осигуряване на тяга, валовете на двигателя задвижват голямо витло. Повечето комерсиални витлови самолети, като Lockheed C-130 и самолетите ATR, използват турбовитлови двигатели.

Независимо с какъв вид двигател е витловият самолет, височината, която може да достига, е ограничена.

Самолетите за скачане с парашут, които обикновено са витлови, летят на около 3700 м. Учениците-пилоти летят само височини от 762 м до 2438,4 м. Турбовитлови пътнически самолети, като Bombardier Dash 8 и ATR 72, летят на височина до 8229,6 метра. Някои самолети с витла могат да летят на височина до 3810 м, но рядко достигат тази височина.

Рекордът за най-висока надморска височина, достигната от витлов самолет, е 29 524 метра. Този рекорд е поставен през 2001 г. от разработения от НАСА прототип на роботизиран самолет Хелиос.

Колко високо летят военните самолети?

Военен самолет

Военните самолети имат голямо разнообразие от максимални височини, в зависимост от техния вид и предназначение. Например, Lockheed C-130 Hercules и неговите варианти могат да достигат до 3657,6 метра. Военнотранспортни самолети като C-17 летят на приблизително същата надморска височина.

Бойните самолети обикновено летят на около 12 192 метра по време на бойни мисии. Въпреки това, когато е необходимо, те могат да се издигнат и да летят и на близо 20 000 м.

Прехващачите, вид изтребители, предназначени да прехващат бомбардировачи и високоскоростни самолети, обикновено летят на височина над 20 000 метра.

Lockheed U-2, самолет, използван за разузнавателни цели, лети на около 22 000 метра. Тази голяма надморска височина е необходима, за да се избегне откриването от наземни и въздушни отбранителни системи.

През 1972 г. шпионският самолет Lockheed SR-71 чупи рекорда за най-висок полет. Той достига надморска височина от 25 929 метра. SR-71 е и най-бързият въздухоплавателен самолет с екипаж някога, тъй като може да достигне максимална скорост от Mach 3,3 (2193,2 mph/3529,6 kmph).

Каква е най-голямата височина, достигана някога от самолет?

Най-голямата надморска височина, достигана някога от самолет, е 107 960 метра, която е постигната от северноамериканския ракетен самолет X-15. Всъщност този полет достигнал толкова голяма надморска височина, че се счита за суборбитален космически полет.

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

„Дебютант“ – за морала в науката и руската действителност днес

Оптимист

8 начина да бъдете по-оптимистично настроени