in

Коледарите – предвестници на благи дни

Снимка: Instagram/gale_at
Снимка: Instagram/gale_at

Коледуването е един от най-хубавите обичаи, свързани с коледните празници. Въпреки че не е християнски, а езически обичай, коледари има в почти всеки край на България и традицията се пази жива.

Основната задача на коледарите е да прогонят злите сили и да пожелаят здраве и благополучие през годината.

Обичаят се изпълнява в точно определено време – в нощта на Бъдни вечер. Коледарите тръгват в полунощ и обикалят до изгрев слънце на Коледа. Те ходят по домовете на хората, пеят песни и пожелават здраве и берекет на стопаните. Винаги се започва от дома на кмета, попа, учителя и най-важните хора в селото. Коледарите винаги тръгват на изток.

Те обикалят на групи от 10-15 човека и винаги са само мъже, предимно ергени и малки момчета. Децата вървят напред и задачата им е да известяват пристигането на коледарите. Всяка група има водач, наречен станеник, който трябва да бъде женен мъж, с добро сърце. Той трябва да може да пее добре и да бъде артистичен. Обикновено в коледарската дружинка има и няколко маскирани мъже. В някои краища на България има и човек, който само събира даровете.

Подготовката за коледуването започва още на Игнажден (20 декември). Коледарите подготвят своите облекла, които се състоят от празнични одежди, кожени наметала и специални тояги. От Игнажден започват и да репетират песните си.

Пеенето е един от основните компоненти на този обичай. Има много обредни песни, всички са за здраве, дълъг живот, берекет, плодородие и т.н. Коледарите пеят песен за всеки член на домакинството, като започват от най-възрастния и завършват с най-малкия.

По традиция на коледарите се дават специални содени гевреци, които се закачат на тоягите им. Дава им се също вино, месо, сланина, боб, мед, сирене, пари и други.

Според народните вярвания, точно в нощта на Бъдни вечер се появяват същества със свръхестествени сили като вампири, караконджоли, таласъми и други. Вярва се, че само коледарите могат да ги изгонят със своите песни.

Срещането на две групи коледари носи лош късмет. Това означава, че през лятото ще вали град или друго зло ще се случи. Ако се засекат две групи коледари, те трябва или да се сбият, или да си разменят тоягите.

Когато слънцето изгрее, коледарите се събират на центъра на селото и започват да се надпяват.

Loading

  • Във вашия дом идвали ли са коледари?

    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Бъдни вечер- традиции и обичаи

Содена питка