in

Коко Шанел – от приюта до световния подиум

шанел

Ако си роден без крила, не им пречи да израснат, казва една от най-влиятелните жени на XX век и истински пионер в модата – незабравимата Коко Шанел. А нейните крила са широко разперени и със замах създава някои от най-емблематичните попълнения в дамския гардерод.

Кой ли не е чувал за малката черна рокля? Или това, че накара милиони жени по света да захвърлят полите и да сложат панталон? Да не говорим за отличителните перли и парфюм номер 5. Но преди всичко Шанел успява да повлияе, промени и вдъхови със своя изключителен и различен начин на мислене. И визия за живота.

Трудно детство

Тази модна икона се ражда на днешната дата с името Габриел Боньор Шанел през 1883 г. в Сомюр, Франция. Има две сестри и трима братя. Израства в крайна бедност, майка ѝ умира, когато Коко е на 12 години, а малко след това баща им ги напуска. Децата са настанени в дом за сираци в католически метох. Именно там бъдещата световна дизайнерка се научава да шие.

След като навършва пълнолетие напуска манастира и докато работи в местен цех се запознава с богатия Етиен Балсан. Благодарение на него тя забравя за мизерията и за първи път се докосва до елита на обществото. Тогава започва да прави шапки за своите заможни приятелки, които бързо стават хит. Коко разбира, че това е шансът ѝ за успех. От тогава започва и нейното изкачване към модния връх. Използва “мъжки” платове, носи къса прическа, изхвърля тежките рокли и неудобни корсети и създава същински фурор в цялата страна. Жените са луди по късите поли, тънките ризи, перлите, дългите цигарета и сакото. Първа сред дизайнерите създава свой собствен парфюм – Шанел 5.

„Животът не ме обичаше, затова измислих свой собствен!“, казва неповторимата Габриел. Тя показва, че жената нито има нужда от дългите букли, нито пък от роклите тип „торта“, за да бъде по-харесвана и красива. Всичко, което ѝ трябва, е малко повече смелост да изразява себе си и да отстоява позициите си.

Тежък период за бранда

С избухването на Втората световна война Шанел затваря бутиците си, тъй като вярва, че не е време за мода. Премества се да живее в хотел „Риц“, където прекарва цели 30 години – до смъртта. Коко нарича хотелът свой дом, без значение, че притежава апартамент над магазина си на ул. „Камбон“ 31, както и вила на френската Ривиера. Последната ѝ представена колекция е от 1934 г.

20 години по-късно Мадмоазел решава, че е време да се завърне към модата и показва новите си модели. Поради връзката си с германския офицер и шпионин Ханс Гюнтер фон Динклаге, благодарение на когото остава в „Риц“ по време на окупацията, парижкото общество приема хладно ревюто. За сметка на това американците са луди по нея.

Коко Шанел умира от сърдечен удар на 10 януари 1971 г. на 87-годишна възраст в апартамента си в хотела. Един ден тя извиква прислужницата си и казва: „Виждаш ли, ето така се умира!“ След това издъхва. Погребана е в Лозана, Швейцария, а върху надгробната ѝ плоча са изобразени пет лъвски глави. Мадмоазел никога не сключва брак. Запитана защо не се е омъжила за богатия, влиятелен и влюбен в нея херцог на Уестминстър, тя отговаря: „Имало е много херцогини на Уестминстър, но само една Шанел!“.

Прочетете още:

Вдъхновяващите цитати на Коко Шанел за модата, любовта и успеха

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

барби

Barbiecore – в приказния свят на Барби

Деца пътуване

10 гениални съвета за пътуване с деца