in

Кой се крие зад псевдонима Кармен Мола и защо?

Енигматичната Кармен Мола е хитово име в испанската и световната литература в последните няколко години. Доскоро информацията за нея гласеше, че е университетска преподавателка и майка от Мадрид, преди да се разкрие, че зад псевдонима стоят трима мъже – Хорхе Диас, Агустин Мартинес и Антонио Мерсеро, известни сценаристи и писатели. Те дори спечелиха под името Мола престижната литературна награда „Планета“. Анонимността обаче изиграва голяма роля за публичността на авторката Мола, тъй като дълго време никой не знае кой се крие зад псевдонима й.

Диас, Мартинес и Мерсеро твърдят, че идеята за избор на женско име като псевдоним не е била умишлена – отнела само минута и половина подхвърляне на мъжки и женски имена, както и чуждоземно звучащи. „Не знам дали женският псевдоним се продава по-добре от мъжкия, нямам ни най-малка представа, но не ми изглежда така“, признава Мерсеро. И добавя: „Не сме се крили зад жена, а само зад име“.

И тримата автори казват, че ако са предполагали какъв успех ще има първият им трилър за инспектор Елена Бланко, са щели да помислят повече и може би да измислят друго име. „Но всичко започна да набира скорост и се превърна във вълна, от която не можехме да се измъкнем. Появиха се преводи, поискаха ни още един роман“, спомня си Диас. „Трябваше да напишем нещо за авторката за маншета на корицата, така че си измислихме, че тя е университетска преподавателка от Мадрид. Но със същия успех можеше да бъде и дегустаторка на джин с тоник… първо казахме, че има две деца, после забравихме и казахме, че има три… не бяхме много стриктни в това отношение“, допълва Мерсеро. „Ние живеем на принципа на удоволствието. Ние сме писатели хедонисти, а не автори, които страдат, когато пишат, и вярвам, че когато се забавляваш добре, книгата се получава по-добра. Това винаги сме искали да правим, да се забавляваме, когато пишем“, споделят едновременно, един през друг.

Кармен Мола става известна с поредицата си за детектив Елена Бланко. „Пурпурната мрежа“, прецизно изплетената криминална история обещава да пожъне същия огромен успех като първата част – „Кървавата годеница“, по която излезе и сериал. Вторият сезон, който ще се базира на „Пурпурната мрежа“, се очаква през тази година.

Инспектор Елена Бланко не е класическият детектив от романите – тя обича да спазва правилата, да пие грапа и да пее в караоке барове до малките часове на нощта. Бланко обаче има тайна, която крие от колегите си – синът й Лукас е бил отвлечен преди осем години. Макар да не е спирала да го търси, тя така и не попада на следа… досега. Оказва се, че Лукас е превърнат в машина за убиване от жестока престъпна групировка, известна като „Пурпурната мрежа“. Елена и екипът й се впускат в преследване на криминалната организация. А сред нишките й самата Бланко търси изгубеното си дете. В сложното разследване тя трябва да се изправи срещу призраците от миналото си, но и срещу истини, за които не е готова.

Напрегнат, на моменти – ужасяващ, но във всеки един миг – завладяващ, вторият роман на Кармен Мола е още една причина авторката да бъде толкова популярна по целия свят. Първоначално анонсирана като трилогия, заради огромния си успех детективската серия се сдобива и с четвърта част – Las madres („Майките“), която ще се появи на испански тази година.

 

 

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

любов

Чудодейните свойства на целувката

Цветя

Знаете ли че…растенията правят музика