in

Кои са най-важните годишнини от сватбата и какво символизират

Сватбата е един от най-специалните дни в живота на всеки човек. Сватбеният ден е изпълнен с много емоции и вълнение. Обикновено този празник се планира дълго, изпипва се до най-малкия детайл и е повод за радост не само за младоженците, а и за всички техни близки.

Колкото и да е хубав сватбеният ден, той отминава бързо и двойките се потапят в рутината на ежедневието. Годишнините от сватбата са моментите, които ни връщат към този прекрасен ден и ни напомнят колко големи късметлии сме да имаме точно този човек до себе си. Повечето семейни двойки празнуват всяка година на деня на сватбата, но има няколко по-важни и кръгли годишнини.

Повечето годишнини си имат специални имена и символика. Смята се, че концепцията за символ на всяка годишнина произлиза от средновековна Германия. Жените в Германия получавали сребърни венци, когато са омъжени от 25 години и златни, при навършване на 50 години от сватбата. Обичаят за отбелязване на 25-тата годишнина със сребро и на 50-тата със злато набира популярност и постепенно се появяват и останалите символи.

Вижте кои са най-важните годишнини и какво символизират:

1 година – Памучна сватба 

Първата годишнина от сватбата се нарична памучна сватба. Памукът е най-простата и обикновена материя, а името на тази годишнина произлиза от схващането, че съпрузите вече са слели ежедневието си, свикнали са с навиците на другия. Вярва се, че както памучните нишки са изтъкани заедно, така и партньорите ще станат още по-свързани с времето. Традиционно на тази годишнина се подаряват памучни хавлии, кърпи и всякакви памучни неща за домакинството.

5 години – Дървена сватба 

Счита се, че 5 години след сватбата вече връзката е здрава като дърво. Дървото е силен и издръжлив материал, което символизира стабилния брак, изграден за тези 5 години. Друга интерпретация на тази годишнина е, че за пет години брак двойката е започнала да разива стабилни, дълбоки корени, като тези на дърво. На тази годишнина се подаряват дървени предмети и дърворезбра.

10 години – Розова или Калаена сватба

Това е първият юбилей на семейството и 10-тата годишнина е много важна. Тя се нарича розова сватба, тъй като розите символизират неугасващата страст и обич. По традиция се прави малко тържество, като задължително се канят кумувете и най-близките приятели. През последните години стана популярно организирането на нещо като втора сватба или т.н. „подновяване на клетвите“. Цветът на тези тържества обикновено е розов или червен, а относно подаръците – подаряват се рози.

20 години – Порцеланова сватба 

Порцеланът символизира красотата, елегантността и чупливостта на любовта. Тази годишнина е напомняне да не приемате брака за даденост и да подхранвате любовта си. Подаряват се порцеланови сервизи за хранене, тъй като се счита, че старите съдове вече са се изхабили за 20 години съвместен живот. Храната на празника се сервира в нови порцеланови съдове.

25 години – Сребърна сватба

Среброто символизира хармонията, която е необходима, за да издържи един брак толкова дълго време. 25-тата годишнина означава четвърт век заедно и е много специална. Отново може да се организира малко тържество, а подаръците трябва да бъдат сребърни – бижута, сервизи. Обикновено съпрузите си разменят сребърни пръстени.

30 години – Перлена сватба 

Хората, които са успели да запазят любовта си цели 30 години, са истински късметлии. 30-тата годишнина се нарича перлена сватба, тъй като годините, преживени заедно, се нанизват като перли в огърлица. Перлите символизират красотата и специалната връзка, която поддържа 30-годишен брак. По традиция съпругът подарява на съпругата си перлена огърлица. Може да се подаряват и други бижута с перли.

40 години – Рубинова сватба 

Рубинът се свързва с богатство и просперитет. Короните са се украсявали с рубини, защото символизират късмет и смелост. Наситеният червен цвят на рубина също се свързва с любовта и страстта. Според обичая, трябва в брачните халки да се инкрустира по един рубин. Може и да се подаряват бижута с рубини.

50 години – Златна сватба 

Златната сватба е най-специалната. 50 години брачен живот е истинско постижение и доказателство за истинска любов. Организира се голямо тържество, клетвите се подновяват и старите златни халки се заменят с нови. Това е голям празник, подаряват се златни бижута.

60 години – Диамантена сватба 

Диамантът е най-здравият и твърд скъпоценен камък. Той символизира стабилността на отношенията между партньорите, които са заедно от 60 години. На тази годишнина се подаряват бижута с диаманти.

80 години – Дъбова сватба 

За съжаление, хората, които празнуват дъбова сватба, са голяма рядкост, но все пак се случва. Символът на тази годишнина е дъб, заради устойчивостта на това вековно дърво. Дъбът има силен ствол, символизиращ стабилната основа на любовта, клони, наподобяващи разрастващото се семейство и жълъди, символизиращи новия живот.

Loading

  • Полезна ли ви беше статията?

    Споделете вашето мнение с нас

    • Да
    • No

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Снимки: tianjinbinhailibrary/Instagram

„Окото“ – една от най-красивите библиотеки в света

Стилните визии на звездите от „ЛАКМА“ 2021