in

Китайски прелести

Е, добре, само месец, след като стартира традиционната за нашите географски ширини Нова година, сега е ред и на китайската. Ще попитате защо изобщо се вълнувам? Ами просто е. Обичам новото начало. В нашия луд, луд живот има твърде много поводи все да слагаме край на нещо, а колко по-оптимистично се чувстваме на старта му, нали. Нова работа, нова любов, ново предизвикателство, ново пътешествие, нов поглед към света, нова година! Все поводи да се усмихнем, а всички знаем колко това ни е необходимо…

И така, седмици наред по всички медии тръбят, че според китайския календар на 1 февруари започва годината на Черния воден тигър. Честно казано, това е последното словосъчетание, което би ми хрумнало – както е казал шопът, „такова животно нЕма“, пък и в случая би бил напълно прав. Само че символиката в китайския зодиакален календар може спокойно да преформатира реалността ни, така че: добре дошли в тази черна, водна, тигърска година!

Според китайските вярвания в такива периоди се раждат силни, смели деца, а повечко кураж в днешни дни никак не е излишен. Късметлийските цветове ще бъдат зеленото и черното, но червеното и жълтото също се считат за щастливи. Факт е, че суетните жени нямаме нужда от повод, за да си купим поредното бижу, но сега поне имаме насоки: сапфирът и лунният камък ще бъдат абсолютните магнити за сполука следващите 12 месеца.

С тигъра традиционно се свързва храбростта, а надали има нещо по-смело от това да се хвърлиш в нова любовна връзка! Неслучайно запознатите с китайския хороскоп твърдят, че тази година ще е особено подходяща за необвързаните да си намерят нов партньор. На печелившите: честито. Любовта, страстта и романтиката излизат на преден план следващите месеци и дори вече да имате човек до себе си, очаквайте официализиране на отношенията. Ако пък сте от породата „женени с деца“, то новата китайска година ще внесе свеж пламък в установената ви връзка.

Лично на мен по-интересно ми е какви са прогнозите в икономически и обществен план, а там определено китайците предсказват мощно раздвижване: нови лидери в областта на бизнеса и политиката ще излязат на дневен ред, а усилията им ще имат видим резултат. На чисто човешко, „микро“ ниво, следващите 12 месеца са подоходящи за делови възход, особено ако искате да си смените работата. Като истински печеливши месеци обаче са посочени септември и ноември, тъй че ще трябва първо да положите сериозните усилия, и чак към края на 2022-а да се радвате на дивиденти.

Годината на Черния воден тигър е определяна като време за съзряване, медитация, здравословен начин на живот, но такава би трябвало да е всъщност всяка една година! По-особеното в случая е, че вече се напатихме и наплашихме достатъчно от Ковид пандемията и всички, свързани с нея допълнителни рискове и усложнения, тъй че може би наистина е време да обърнем по-сериозно внимание на общото си здравословно добруване.

А и само преди месец си обещахме толкова неща, които май трябва да почнем и да изпълняваме! Ако не след обичайната, то поне след китайската Нова година…

Иначе трудно ще можем да се докоснем до самото празнуване у нас, освен в репортажите по телевизията. Цветното „избухване“ на този ден е нещо, за което в Китай, източна Азия и градовете с големи китайски общности (като Ню Йорк, например) се готвят месеци наред, а зрелищната Нова година е повод семействата да се съберат на една маса без значение колко хиляди километри трябва да се пропътуват за целта. Празничната заря и танцуващите дракони променят облика на градовете, къщите се украсяват в червено – за късмет, и пак в този цвят са пликовете с пари, които хората си разменят.

В крайна сметка, всяко ново начало трябва да се приветства подобаващо… Особено когато не искаш да поглеждаш с гняв назад.

  • Интересувате ли се от китайския хороскоп?

    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

2 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

11 богати на калий храни за здраво сърце

„Баща ми се казва Мария“ – всички измерения на любовта в една комедия