in

Киноиндустрията през ’68-а – смутно и безскрупулно време

трио

Кога животът си струва да продължи и какво се случва, когато установиш, че не си заслужава? Този екзистенциален въпрос, задаващ си почти всеки човек в различен период от живота, провокира и британския автор Уилям Бойд, а отговорът му е представен в един от най-новите му романи – „Трио“.

Сюжетът:

Годината е 1968-а, политически и социални революции разтърсват света – кулминация на процеси, след които нищо никога няма да бъде същото, триото главни герои също. В английския град Брайтън се снима ексцентричната филмова продукция – „Изключително полезната стълба към луната на Емили Брейсгърдъл“. Тя преплита съдбите на трима души: Елфрида Уинг – съпруга на режисьора и успешна писателка, изпаднала в творчески блокаж, която има сериозен проблем с алкохола, Талбът Кид – продуцент на лентата и гей под прикритие, оплетен в опит да открие себе си, и Ани Виклунд – известна американска актриса с ранима същност, пристрастена към различни медикаменти.

Развръзката:

Талбът полага неимоверни усилия да подсигури снимачния процес и именно тогава започва да подозира, че бизнес партньорът му се опитва да го измами. Междувременно продукцията е заложена на карта, когато главната актриса Ани изчезва безследно. Тя е преследвана от ФБР, заради връзката ѝ с краен политически активист в миналото ѝ.

Героите:

Всеки от тримата се бори със своите демони в опит да оцелее в суровата реалност на живота. Но обстоятелствата продължават да ги предизвикват до крайност. Колко може да понесе всеки от тях преди да рухне? Ставаме свидетели на дисекция на вътрешния свят на героите, а авторът успява да достигне психологически реализъм, рядкост за съвременната проза. Разголва същността на човешкото до неподозирани граници и подтиква читателя да прави паралели със себе си.

Цял куп са и второстепенните герои – всеки със своята ярка история. На фона на всички истории Бойд разкрива безскрупулния свят на киноиндустрията в една смутна за изкуството епоха. Такова е времето, такива са хората. И не е ли всеки път така? Дори и днес, половин век по-късно.

За автора:

Шотландецът Уилям Бойд е един от най-добре приетите писатели в английската литература. Освен че е плодотворен автор, превеждан на над 30 езика, в биографията си той има заглавие от поредицата за Джеймс Бонд. Наследниците на Иън Флеминг лично му възлагат да напише 38-ия роман от серията за агент 007, публикуван през 2013 г. Носител на множество литературни и академични награди, сред които Командор на Ордена на Британската империя за цялостната си литературна дейност (2005) и доктор хонорис кауза от университетите в Сейнт Андрюс, Стърлинг, Глазгоу и Дънди.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

банани

Бананите и техните ползи за здравето ни

йога

7 невероятни ползи от най-популярната поза в йога