in

Каракатът – непотопяемият всъдеход

Известният български документалист Андрей Паунов бе избран сред четиримата чуждестранни режисьори, които да заснемат филми за южна Естония като част от кампанията „Тарту – европейска столица на културата 2024“.

Старинният университетски град Тарту в източна Естония ще бъде европейска столица на културата през 2024 г. Част от културните събития в кампанията е и фестивалът за документално кино „Arts of Survival Documentaries“ („Изкуството на оцеляването“), планиран за следващата пролет, в който ще участват общо осем режисьори – четирима от Естония и четирима от други страни.

Андрей Паунов е избран след конкурс, чиято цел бе да открие изявени филмови автори, които да представят град Тарту и региона на южна Естония по възможно най-артистичен и вълнуващ начин. Късометражните документални филми ще са изцяло авторски, но ще оформят единна културна идея – колекцията „Изкуството на оцеляването“. В конкурса участваха 27 концепции от Естония и 16 от международни кинотворци.

Андрей Паунов ще участва в „Тарту 2024“ с филма „Идеален ден за риболов с каракат“ (OÜ Vesilind, продуценти Рихо Вестрик и Елица Кацарска от Chicken Milk Farm) – документално пътуване в удивителния свят на самоделните хибридни превозни средства по бреговете на Чудско-Псковското езеро (на естонски Пейпус).

„Каракат е непотопяем всъдеход, който всеки уважаващ себе си жител на бреговете на езерото Пейпус трябва да сглоби със собствените си ръце. Първоначално са ги създавали, за да достигат до местата за риболов през зимата, но днес каракатът се е превърнал в уникално ледено такси. Наблюдавайки ежедневието на рибарите с каракати, искаме да покажем една изумителна култура на хора от старата школа, самоделни хибридни машини и риболов в ледени води, която е характерна за тази част на Естония“, разказва Андрей Паунов.

Андрей Паунов е един от най-известните български документалисти. Култовата му трилогия на българския преход включва „Георги и пеперудите“ (носител на „Сребърен вълк“ от Амстердам IDFA 2004), „Проблемът с комарите и други истории“ (с премиера в „Седмица на критиката“ на 46-ия фестивал в Кан 2007) и „Момчето, което беше цар“ (показан за първи път в Торонто 2011). Филмовият му разказ за Кристо Явашев „Да ходиш по вода“ (2018) бе показан за първи път на филмовия фестивал в Локарно и получи световна дистрибуция.

През 2021 г. Паунов направи своя дебют в игралното кино с филма „Януари“ по мотиви на едноименната пиеса на Йордан Радичков с участието на Самуел Финци, Йосиф Сърчаджиев, Захари Бахаров, Малин Кръстев, Леонид Йовчев и Малин Кръстев. „Януари“, който от 20 януари е и по българските, британските, виенските и берлинските кина, получи наградата за най-добра режисура на 26-то издание на Международния София Филм Фест, специалната награда на журито на фестивала „Златна роза ’21“ и наградата на гилдия „Критика“ – СБФД. Възторжени отзиви за „Януари“ публикуваха редица британски и международни издания и критици.

Останалите режисьори, избрани да участват в колекцията от документални филми „Arts of Survival“, част от „Тарту 2024“, са Виестурс Кейрис (Латвия), Карл Олсон (Швеция), Юло Пиков (Естония), Яан Тоотсен (Естония), Ева Кубара (Естония), Мария Ауа (Естония) и Андрис Гауя (Латвия).

Като част от кампанията за представянето на филмите, фестивалът „Arts of Survival“ ще отвори пътуваща „документална кутия“, която ще посещава местата в южна Естония, свързани с филмите. Избраните творби ще бъдат прожектирани на място и ще бъдат съпроводени от томбола, в която зрители ще могат да спечелят пътуване през пролетта на 2024 г. до остров Пиирисаар в езерото Пейпус, намиращо се на самата граница между Естония и Русия.

Документалните филми от фестивала „Arts of Survival“ са част от основната програма на „Тарту – европейска столица на културата 2024“. Изпълнителната организация на проекта е неправителствената организация Tartu Filmiselts. Производството на късометражните филми се финансира от фондация „Тарту 2024“, Естонския филмов институт и програма „Творческа Европа“. Селекцията бе извършена от жури, състоящо се от творческия директор на „Тарту 2024“, Кати Торп, филмовия експерт от Естонския филмов институт, Филип Круусвал, режисьорите Моника Симец и Каур Кок, кинематографа Ерик Пьолума и творческия директор на фестивала „Arts of Survival“ на „Торту 2024“, Карел Курма.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

„Жена“ – страх, болка, радост, победа, поражение. Истории от над 50 държави

Какво е 5D роман и защо изкуственият интелект е главен герой в него?