in

ЕхаЕха СмяхСмях

Как Pepsi става шестата по военна мощ компания в света?

Pepsi
Снимка: Pixabay

Pepsi е основният конкурент на Coca-Cola, но как постига този успех и как една компания за безалкохолни напитки може да добие толкова военна мощ, за да води война срещу която и да е страна от втория и третия свят и да я спечели?

Как започва всичко?

По време на Студената война през 1959 г. администрацията на американския президент Дуайт Айзенхауер създава американско изложение в Москва, на което изпраща тогавашния вицепрезидент Ричард Никсън, за да разкаже за американскaта мечта и американския начин на живот.

Никсън показва на изложението електрически белачки за картофи и другите чудеса на американския капитализъм и консуматорство и влиза в дискусия с тогавашния съветски премиер Никита Хрушчов. Дискусията се превръща в дебат и прераства в спор между капитализма и комунизма. Никсън и Хрушчов се опитват да се убедят един друг, че техният начин на живот е най-добрият.

И тогава, точно в този момент, се намесва президентът на Pepsi, който присъствал на изложението и подал чаша с Pepsi на Хрушчов. За голяма изненада на всички, той я приема и отпива от нея. Премиерът харесал напитката.

Синята напитка и червената нация

През следващите няколко напитки Хрушчов жадувал за това газирано изкушение и решил да премахне Pepsi от съветския черен списък, за да го внесе масово в СССР. За тази цел обаче той трябвало да направи различен тип сделка с компанията, тъй като съветската рубла не била валута, която е приета в целия свят. Той се обърнал към един от най-богатите хора в Русия и го използвал като бартер за валута. СССР сключва сделка с Pepsi, при която ще търгуват водка вместо валута и това продължило чак до края на 80-те години.

Pepsi улавя вълните

След като споразумението межеду СССР и Pepsi изтича, компанията спира да предлага на пазара първокласна руска водка. И тъй като съветската рубла все още не била валута, приета в цял свят, двете страни трябвало да сключат нова сделка.Така СССР решава да търгува друго нещо, което има в изобилие – бойни машини. Pepsi се сдобива с цял флот на стойност 3 млрд. долара.

С новото спооразумение компанията за газирани напитки притежава 17 атакуващи подводници, разрушител, фрегата и гигантски крайцер. След сключването на сделката Pepsi става шестата по големина военна сила в света.

Какво се случва след това?

Развръзката е наистина разочароваща… Вероятно ви е любипитно да разберете какво прави Pepsi с цялата тази военна сила? Въпреки, че компанията има потенциала да влезе в този тип търговия и да бъде доста успешна, тя продава цялата военна техника на шведска компания за скрап по номинална стойност.

И така от компания за газирани напитки, Pepsi става шестата по големина военна компания  в света, и след това отново компания за газирани напитки.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

стрес

Защо емоционалното прегаряне става навик

Марвел

Правилният ред за гледане на филмите на Марвел