in

Как се целуват хората по света

side view of beautiful happy young wedding couple able to kiss in park
side view of beautiful happy young wedding couple able to kiss in park

Целувката си има свой собствен ден и той се отбелязва на 6 юли, по предложение на Великобритания през 1988 година. За значението й са изречени много нежни и мъдри обяснения. Целувката на двама влюбени е в основата на творчеството на най-великите музиканти, художници, но и на много учени.

В различните части на света тя сигнализира и други намерения. В Европа, например, се използва и като жест за поздрав. В някои държави хората стандартно се целуват три пъти по бузите, като редуват лява и дясна страна, а в други – по два пъти. Докосването с устни по ръката пък е уважителен начин, по който един мъж с добри обноски обичайно посреща дама.

Положението в арабския свят, разбираемо, е по-различно. Там мъжете се поздравяват малко по-сдържано с докосване на носовете, а целувката между господа и дами на публично място е забранена.

В ледените територии обикновената целувка може да доведе буквално до вледеняващо залепване, затова всеки е чувал за ескимоската целувка. В арктическия свят хората демонстрират привързаността и обичта си, като притискат нос и устни към бузите или челото един на друг и поемат дълбоко дъх.

В Америка и Канада, подобно на нас, е прието за нормално дамите да се посрещат и изпращат една друга с две целувки по бузите.

Ако видите двойка да се целува на пейка в университета или в парка, според съвсем ново американско поверие, те най-вероятно ще стигнат до олтара, така че ако намерите своята половинка, знаете какво да направите.

Целувката има благотворното въздействие върху здравето ни. Докато се целуваме, произвеждаме повече хормони на щастието, успокояваме нервната си система и сменяме киселиността в устата си, така че ако го правим след ядене, можем дори да намалим риска от кариес.

Представяме ви някои от най-запомнящите си цитати за целувката:

„Целуни ме и ще видиш колко съм важна за теб“. (Силвия Плат)

„Целувката е първата и последната дума на влюбените“. (А. Бине)

„Целувката е нещо, при което хората са толкова близо един до друг, че не могат да видят нищо грешно в другия“. (Рене Ясенек)

„Мъжът открадва първата целувка, моли за втората, изисква третата, приема четвъртата и петата и изтърпява всички останали“. (Хелън Роуланд)

„Целувката е подписът на човек“. (Мей Уест)

„Една законна целувка никога не струва толкова, колкото откраднатата“. (Ги дьо Мопасан)

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Бъди себе си! Светът се възхищава на оригинала

Видове шоколад

Любопитни факти за шоколада – храната на боговете