in

По пътя към успеха: как е живял и какво дете е бил Фреди Меркюри

Фарук Булсара е роден на 5 септември 1946 година, четвъртък, в Правителствената болница на малкия остров Занзибар, близо до крайбрежието на Танзания, в семейството на Боми и Джер. Баща му, Боми, е държавен служител, който работи като касиер в Британската колониална служба. Едва на една година Фреди Меркюри се докосва до славата, когато местен фотограф му прави снимка и я излага на витрината на студиото си. С нея печели първо място в конкурс за бебета. На пет години започва да посещава Занзибарското мисионерско училище, което е ръководено от британски монахини…Така тръгва звездният път на една от най-големите и обичани звезди на рока.

Днес рапсодията на титаните Queen продължава да вълнува милиарди меломани. Само за миналата година тяхна песен е пускана поне веднъж общо над 1,86 млрд. пъти в YouTube. И това прави британската група най-слушаната класическа рок банда в света.

Неподправената и величествена история на музикантите се появява в официалната биография „Queen: Kак започна всичко“, създадена от двама от най-големите и предани фенове на групата  Джаки Смит и Джим Дженкинс и със специалния предговор на маестро Брайън Мей. А легендата за вълшебниците от Уембли продължава да вдъхновява творци и слушатели. Разказът на Смит и Дженкинс стартира със срещата на Брайън Мей и Роджър Тейлър, преминава през присъединяването на Джон Дийкън и самия Меркюри към групата, проследява първите години на възход, записите в студио и раждането от някои от най-големите хитове на бандата, турнетата за завладяването на американския пазар, ненавременната смърт на Фреди и събитията след нея.

Детайлно са описани годините на главозамайващо изкачване към върха, манията Queen, сблъсъците със звукозаписните компании и някои от най-забавните и скандални истории, в които бандата се оказва замесена. В нея има снимки, факти, откъси от ексклузивни интервюта с музикантите, разбираме и какъв е бил Фреди като малък, в какво е успявал и кое му е било трудно.

Името

Сестрата на рок легендата Кашмира се ражда през 1952 година. Работата на господин Булсара изисква от него да пътува из цяла Индия, като заема различни постове за кратки и дълги периоди, и така през 1954 година, на крехката възраст от осем години, Фреди напуска тихия рай Занзибар, за да учи в частното английско училище „Сейнт Питър“ в Панчгани, на около осемдесет километра от Мумбай. Там приятелите започват да го наричат Фреди, а по-късно и семейството му започва да използва това име.

Понякога той прекарва ваканциите в училище, но в повечето случаи гостува на бабите и дядовците си, на леля си Шеру, която живее наблизо, и на родителите си в Занзибар. През една от тези почивки госпожа Булсара се сдобива с хубав подарък. Тя си спомня: „По това време местните жители на Занзибар изработваха и продаваха украшения, играчки и други предмети. Докато един ден се разхождал в парка, някакво хлапе минало със стоката си покрай Фреди, който веднага се влюбил в малка фигурка на елен и неговото малко еленче. Той започнал да се пазари, но въпреки че успял да намали цената, пак не можел да си го позволи – то струвало два африкански шилинга и петдесет цента, а той имал само петдесет цента. Затова казал на момчето да го придружи до дома ни, където да му даде цялата сума, тъй като много искал да ме зарадва с този подарък. Фреди го доведе у нас, заедно с всичката му стока, и ме попита дали ще му заема пари, за да купи елена. Първоначално му отказах, но той толкова много съжали момчето, задето го беше накарал да дойде чак дотук, че накрая склоних и му дадох парите да ми купи подаръка!“.

Любимият…бокс

Тъй като „Сейнт Питър“ е английско училище, спортовете на почит в него са крикет, ръгби, футбол, гимнастика и разни други енергични забавления.

„Ненавиждах крикета и бягането на дълги разстояния, защото бях много слаб в тях – спомня си Фреди. – Но можех да спринтирам, бях добър на хокей и независимо дали вярвате, или не, бях брилянтен на боксовия ринг!“ Силата му обаче е в тениса на маса и на десетгодишна възраст става шампион на училището. Госпожа Булсара си спомня: „Фреди беше много добър във всички спортове, но когато чух за бокса, му писах писмо от Занзибар, където живеехме, и му казах да спре – не ми харесваше идеята, боксът беше много жесток спорт“.

Изкуството

Фреди е не само добър спортист, но и невероятен ученик с несравними артистични умения. На дванайсет години печели училищната купа по многобой. Обича изкуството и постоянно прави скици на приятели и роднини. Леля му от страна на майка му, Шеру, също притежава такъв талант и често го моли да скицира и рисува за нея. Младият Фреди обаче бързо започва нова рисунка, но се разсейва от други забавления и рядко намира време да я довърши. Леля му се опитва да го стимулира.

Фреди също така е луд по музиката и постоянно слуша плочи на стария семеен грамофон. Разполага предимно с индийска музика, но успява да се докопа и до малко западна. Често пее със записите и определено предпочита мелодиите пред домашните.

Директорът на „Сейнт Питър“ забелязва музикалния талант на Фреди и пише на господин и госпожа Булсара – предлага им да платят малко по-голяма училищна такса, за да може синът им да изучава музика. Те се съгласяват и Фреди започва уроци по пиано. Също така става член на училищния хор и често взема участие в училищни театрални постановки. Уроците по пиано много му харесват. Той ги посещава с желание и показва талант, благодарение на който получава висока оценка по практика и теория.

Първа група

По време на престоя си в „Сейнт Питър“ Фреди създава първата си група The Hectics с Дерик Бранч на китарата, Фаранг Ирани на баса, Виктори Рана на барабаните и Брус Мъри на микрофона. Самият той е пианист. Момчетата репетират в кабинета по изкуство на училището и изнасят първия си концерт на 1 април 1961 година. Изпълняват песни на Клиф Ричард, Елвис Пресли, Литъл Ричард, Фатс Домино и други. The Hectics свирят само в училището – на тържества, партита и танцови забави. Те нямат право да изнасят концерти извън границите му, но за щастие, момичетата от близкото училище „Кимънс“ могат да идват да ги гледат. Опитът на Фреди от хора е много полезен и още тогава личи, че има артистичен талант – знае как да се държи на сцената и е оригинален.

Животът в Индия

Животът му в Индия и в частното му училище е спокоен. Спомня си, че в семейната им къща в Мумбай имат слуги, както повечето богати домакинства в страната по това време. Режимът в училището е тежък, но Фреди бързо привиква с него. Животът отново става лек, когато се прибира у дома. Там винаги има кой да му приготви храна, да му извади дрехите за деня и да се погрижи за нуждите му. Заради това не е подготвен за действителността извън този безопасен свят. Той смята, че всички си имат домашни прислужници.

Без образование

През 1962 година шестнайсетгодишният Фреди се проваля на последните си изпити в „Сейнт Питър“ и много разочарова семейството си. На 25 февруари 1963 година напуска Индия и се връща в Занзибар без никакво образование. Отива да живее в апартамента на родителите си в Стоун Таун. По-късно си намира свое жилище и през април започва да посещава училище „Сейнт Джоузеф“.

Пазари, паркове и плажове

Фреди прекарва времето си с приятели по пазари, паркове и плажове. Често спортува – играе крикет и хокей. Постоянно кара велосипед из острова и ходи на плаж Фумба, за да плува. Обича да се катери по кокосовите палми; той е млад мъж в чудесна спортна форма и е много активен. За седемнайсетия му рожден ден му подаряват мечтания магнетофон. До края на същата година си взема изпитите по изкуство, история и английски език.

Занзибар

По това време Занзибар е британска колония, но населението му се състои предимно от африканци и арабски и индийски малцинства. В края на 1963 година се провеждат избори за контрола над острова и арабите вземат властта. Африканците не са доволни и гласно оспорват това решение, като сформират своя собствена политическа партия, известна като афро-ширазката партия, за да предизвикат нови избори. Такива са проведени още два пъти и отново са спечелени от арабите. На 10 декември 1963 година Занзибар става независима държава, а на 12 януари 1964 година британците най-накрая предават властта на арабския султан. В началото на 1964-та африканското население предизвиква революция. Британското и индийското население, които иначе не са подложени на насилствен натиск, напускат домовете си, за да потърсят по-безопасно място за семействата си. Това прави и семейство Булсара, което отпътува с няколко куфара за Англия.

Великобритания

Пристигат във Великобритания на 4 май 1964 година. В началото живее при роднини във Фелтъм, Мидълсекс – първо при сестрата на Джер на Хамилтън Клоуз 19, а два месеца по-късно се мести наблизо, на Хамилтън Роуд 122, докато чака новият му дом да е готов за живеене. Господин Булсара започва постоянна работа като счетоводител в кетъринг компания „Форте“.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Бургерът тръгва от монголските военни казарми на Чингис хан

Изкуството не предлага непременно истини, а неща верни по вероятност и необходимост