in

Как да се откажете от лош навик с 12 лесни стъпки

Лош навик

Отказването от лош навик изисква силна воля, много постоянство и желание.

Колкото и да не ни се иска, всеки от нас има поне един лош навик, от който трябва да се откаже. Всички искаме да бъдем здрави, силни, заредени с енергия и щастливи, така че трябва да се откажем от нещата, които ни пречат да бъдем такива.

Независимо за какъв лош навик става въпрос, има няколко стъпки, които можете да следвате, за да се откажете от него:

1. Признайте, че имате лош навик

За да се справите с проблема и да се откажете от навиците, които ви вредят, първо трябва да признаете, че съществуват. Осъзнаването на проблема е първата стъпка в разрешаването му, така че признайте пред себе си и пред околните, че нещата, които правите, са лоши.

2. Изолирайте проблема

Лошите навици на хората са най-различни- преяждане, прекомерна консумация на алкохол, тютюнопушене и т.н. Най-големият проблем е, че винаги има причина. Например повечето хора казват, че пушат, защото са изнервени, преяждат, защото са тъжни и т.н. Важно е да изолирате проблема и да забравите за оправданията. Например, преяждате и точка. Това е, няма никакво значение каква е причината за това. По този начин ще имате възможността да се фокусирате върху лошия навик, без значение от обстоятелствата, които често не можете да промените.

3. Комбинирайте справянето с няколко лоши навика едновременно

Изследванията показват, че е по-лесно да се справим с няколко лоши навика едновременно, колкото и странно да звучи това. Това важи особено ако те са тясно свързани. Например, ако по цяла нощ гледате сериали и през това време хапвате вредна храна, опитайте се да се справите с тези два лоши навика едновременно. Шансът ви за успех е много по-голям.

4. Искайте

Истината е, че за да се откажете от лош навик, трябва наистина да го искате. Повечето хора са абсолютно наясно с факта, че мазната храна води до сърдечни заболявания или че алкохолът уврежда черния дроб. Това обаче не е достатъчна мотивация. Трябва искрено да желаете промяната, за да я постигнете. Търсете по-дълбоки и емоционални причини, които да ви подтикнат към промяна.

5. Прекарвайте по-малко време с хора, които имат същите лоши навици

Макар че това важи най-вече за тютюнопушенето, може да се каже, че е така за почти всеки вреден навик. Когато виждате хората около вас да го правят, е много по-трудно вие да се откажете от него. Опитайте да прекарвате по-малко време с хората, които имат лошите навици, с които се борите.

6. Уважавайте себе си

Важно е да уважавате себе си и това да е основната ви мотивация да се откажете от лош навик. Не забравяйте, че всичко, което правите, трябва да бъде заради вас самите, а не заради околните или заради нещо друго. Помнете, че отказвайки се от лошия си навик, вие помагате на себе си. Така ще бъдете по-мотивирани и има по-голям шанс да успеете да се справите.

7. Планирайте

Планирайте подхода си. Измислете точен план какво и кога ще направите, за да се справите с лошия навик. Трябва да бъдете изключително организирани и дисциплинирани, за да успеете да преборите себе си.

8. Действайте

Макар че е важно да обмислите всичко и да си направите план, не прекалявайте с мисленето и се фокусирайте повече върху действията. Експертите казват, че един навик се счита за прекъснат, ако успеете да издържите 30 дни без него. Съсредоточете се върху това, за да се приближите към успеха.

9. Заместете го

Най-лесният начин да се откажете от лош навик е да го заместите с добър такъв. Например, ако имате навика да ядете сладолед или шоколад вечер, не се отказвайте напълно от хапването на нещо, просто го заместете с шепа ягоди например или с някакви ядки, просто по-здравословен вариант. Така малко по малко ще успеете да заместите лошия навик с нещо по-малко вредно, а впоследствие ще успеете да го премахнете напълно.

10. Работете в екип

Добре е да имате „екип“, който да ви помага в борбата с лошия навик. Идеята на тези хора или човек е да ви спира, когато посегнете към това, от което се опитвате да се откажете, или да ви хвали, когато постигате напредък. Това може да бъде и един човек- партньорът ви, приятел, родител, дете. Просто работете с човек, на когото имате доверие.

11. Награждавайте се

Всички успехи трябва да се празнуват. Добре е да се награждавате, когато постигате някакъв напредък, за да имате мотивация да продължавате. Правете си малки подаръци за всяка крачка в правилната посока и не забравяйте каква е крайната цел.

12. Простете

Когато сгрешите, прощавайте си. След това започнете от начало и не се обвинявайте за това, че сте се „подхлъзнали“. Това е съвсем нормално и не е фатално, така че не бъдете твърде критични към себе си.

Loading

  • Справяли ли сте се с отказването от лош навик?

    Навици
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Най-актуалната прическа за дълга коса това лято

Стивън Хокинг

7 неща, които не знаете за Стивън Хокинг