in

ЯдосанЯдосан ОМГОМГ ПлачиПлачи ЕхаЕха ЛюбовЛюбов СладкоСладко

Как да разпознаете фалшивите обяви за имоти под наем

Септември е един от най-силните месеци за брокерските агенции. След летния сезон хиляди студенти и сезонни работници се прибират в София и търсят жилище под наем. Това е и основната причина през този период обявите в интернет да растат с главозамайващи темпове. Голяма част от тях за съжаление не са реални.

Харесвате си „идеалното“ жилище на снимки, обаждате се на посочен телефон и какво се оказва – то вече е отдадено под наем, но разбира се брокерите могат да ви предложат нещо друго. Това е стара схема, която в момента е изключително актуална.

На ден се качват средно по 2000 фалшиви обяви за имоти под наем в София, наричани от брокерите „набирателни“. Това сподели брокер пред Oshte.bg, който пожела името му да остане в анонимност. „Пускат се имоти, които не съществуват, само за да се привлече вниманието на даден клиент, а след това му се предлага нещо, което е съвсем различно от видяното в обявата и обикновено не отговаря на търсенето“, споделя още той.

Клиентите трудно могат да разпознаят фалшивите обяви, но не е невъзможно. Най-лесният начин да разберете дали това, което виждате, е реална обява, е да разгледате останалите обяви на агенцията, която предлага имота. Един от факторите, който може да ви помогне да разпознаете подобна обява, е цената на имота. Ако тя е сравнително ниска спрямо останалите цени на имоти в кварталите, в които гледате, определено това е знак, че обявата не е истинска.

Снимките в обявата са другото нещо, което може да ви подскаже дали тя е реална. Ако имотът, който гледате се предлага без снимка, само с една обработена хубава снимка или няколко снимки с много лошо качество, които не показват нищо от имота, вероятно сте попаднали на фалшива обява.

Описанието на имота също може да ви подскаже дали дадена обява е фалшива. Ако жилището, което гледате, е описано с две-три безлични изречения, в които няма нищо конкретно, или пък всичко е от хубаво по-хубаво, без никакви забележки, това трябва да ви усъмни.

Ако под обявата пише, че имотът се предлага само на частни лица или директни клиенти на агенцията, това буквално означава други брокери да не звънят за тази обява, искайки да я предлагат на свои клиенти, защото тя не е реална.

За да не губите времето си, най-добре е да работите с един брокер (ако е възможно по препоръка), който знае вашите изисквания и ще ви води само на огледи, които отговарят на вашето търсене. В интернет е пълно с фашливи обяви за наеми и бързо ще се отчаете в търсенето.

Loading

  • Попадате ли често на фалшиви обяви в интернет?

    Young woman holding touchpad with advertisement of new real estate on screen
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

5 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Ризото „Фрути ди маре“

Как сиропиталище продава деца – скандалната история в „Преди да станем твои“