in

Как да разберете дали имате целулит или отпусната кожа

Целулит

Когато по бедрата ни се появяват неравности и вдлъбнатини, веднага предполагаме, че това е целулит. Но това, което изглежда като целулит, понякога е просто отпусната кожа.

И двете са много често срещани състояния. Външно много си приличат, но начинът, по който трябва да ги третирате, е различен.

За да сте наясно какви действия трябва да предприемете, първо трябва да се научите да ги различавате.

Ето какви са причините за всяко от състоянията и как да ги различите:

Каква е разликата между целулита и отпуснатата кожа?

Бедра кожа

Разграничаването на целулита и отпуснатата кожа е трудна задача. И двете обикновено се появяват най-вече на бедрата и дупето, но причините за тях са различни.

Отпускането на кожата е нещо, което повечето жени имат. Кожата изтънява с възрастта, а увреждането от слънцето и значителната загуба на тегло допринасят за още по-голямо отпускане на кожата.

Отпускането на кожата се случва в резултат на разрушаването на колагена и еластина, което кара кожата да се нагъва. Поради тази причина се появяват дупчици и линии, наподобяващи целулит.

Целулитът от друга страна представлява неравномерно натрупване на подкожна мастна тъкан и няма нищо общо със загубата на еластичност на кожата.

Как да разберете дали имате целулит или отпусната кожа:

Издърпайте кожата настрани

За да определите дали имате целулит или отпусната кожа, издърпайте леко кожата настрани. Ако вдлъбнатините изчезнат напълно, просто имате отпусната кожа. Ако останат обаче, това вероятно е целулит.

Помислете за останалите фактори

Разграничаването на тези две състояния е трудна задача, затова трябва да вземете всички фактори предвид. Възраст, състояние на кожата, операции тип липосукция, излагане на слънце и т.н. са неща, които имат значение. Обикновено напредналата възраст и прекомерното излагане на слънце водят към отпусната кожа. Докато за целулита например възрастта няма значение, появява се и при млади хора.

Огледайте кожата внимателно

Можете да съдите за това дали имате целулит или отпусната кожа и по външния ѝ вид. Обикновено отпуснатата кожа е и много суха, но естествено това не е задължително. Може да имате целулит в комбинация със суха кожа, както и отпусната кожа, която в същото време е мазна. Въпреки че всичко е възможно, обикновено сухата и отпусната кожа вървят ръка за ръка.

Разгледайте „ръбовете“ на вдлъбнатините

Обикновено дупчиците, причинени от целулит, имат силно изразени очертания, докато неравностите, които се появяват в резултат на отпусната кожа, са по-„размити“. Огледайте винмателно несъвършенствата по кожата и ще определите кое от двете състояния е вашето.

Как да третирате отпуснатата кожа и целулита:

След като вече сте установили какъв е вашият проблем, трябва да вземете мерки. Подходът към двете състояния е различен.

Антицелулитен масаж

Отпусната кожа

Ако имате отпусната кожа в някои части на тялото, основната причина е недостатъчно производство на колаген и еластин. За да се справите с това, трябва да стимулирате производството им. Здравословен начин на хранене, редовни тренировки и много вода. Това са част от начините, по които можете да стимулирате тялото си да произвежда повече колаген. Ако не забележите ефект, можете да започнете да приемате хранителни добавки с колаген.

Целулит

За съжаление няма вълшебно хапче, което да премахне тези неприятни дупчици от бедрата, но има някои неща, които можете да направите, за да се отървете от тях. Когато става въпрос за целулит, трябва да комбинирате няколко неща- здравословен режим на хранене, пиене на голямо количество вода, редовна физическа активност и антицелулитни масажи. Лошото при целулита е, че има елемент на генетична предразположеност и ако сте от тези „късметлии“, вероятно целулитът ще се появи отново след време.

Вижте още:

6 храни, които причиняват целулит

Loading

  • Как се справяте с целулита?

    Целулит
    • Храня се правилно и спортувам редовно
    • Правя си антицелулитни масажи
    • Нямам целулит и никога не съм имала

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Алис Хуйлер Рамзи

Първата жена, прекосила Америка с кола

Супа Рамен

Японска супа „Рамен“