in

Как да предотвратите появата на бръчки по шията

Шия

Независимо от възрастта, бръчките по шията са много неприятни. Първоначално се появяват като фини линии, които с времето стават много дълбоки, ако не се вземат мерки. Най-лошото на бръчките на това място е, че не можете да ги прикриете с нищо, освен с шал, което обаче не е опция през лятото.

Какви са причините за появата на тези бръчки?

Бръчките по шията могат да се появят в резултат от различни фактори. Ето кои са някои от тях:

1. Напредването на възрастта

С напредването на възрастта, кожата губи своята еластичност. Еластичността на кожата ѝ помага да се разтяга и след това да се връща в същата форма. Тъй като с годините еластичността изчезва, кожата се разтяга, но не се връща в първоначалната си форма, което води до появата на бръчки.

Освен това, способността на кожата да произвежда естествени масла намалява с възрастта. Това причинява сухота на кожата, което е един от основните фактори за появата на бръчки.

2. Излагане на слънце

Слънце

Вредните UVA и UVB лъчи на слънцето увреждат кожата и разрушават съединителната тъкан в дермата. Тази съединителна тъкан се състои от еластинови влакна и колаген, без които кожата губи своята еластичност и съответно се образуват бръчки.

3. Пушене

Пушенето води до различни промени в тялото, включително появата на бръчки. Тютюнът в цигарите намалява производството на колаген. Никотинът драстично намалява количеството кислород, който стига до кожата и влияе на нейната еластичност. И двете съставки драстично ускоряват процеса на стареене и водят до образуване на бръчки по шията.

4. Генетика

Генетиката също играе основна роля при определянето на скоростта, с която кожата ви остарява. Ако родителите ви са се сдобили с бръчки на по-ранна възраст, вероятно и при вас ще се случи същото.

Как да предотвратите появата или да направите бръчките на шията по-малко видими?

1. Използвайте продукти с витамин С

Витамин С е често срещана съставка, използвана в продуктите против бръчки. Той е антиоксидант, който инактивира свободните радикали и забавя стареенето на кожата. Използването на богати на витамин С серуми и продукти за грижа за кожата всеки ден може да помогне за намаляване или забавяне на появата на бръчки по шията.

2. Откажете цигарите

Цигари

Тютюнът и никотинът в цигарите пречат на производството на колаген и ускоряват образуването на бръчки по шията. Следователно спирането на тютюнопушенето помага. Освен това прави кожата ви по-здрава и по-блестяща.

3. Овлажнявайте кожата

Овлажняването е чудесен начин за намаляване на бръчките. Повечето кремове за лице и шия съдържат различни овлажняващи съставки, които хидратират кожата и повишават нивата на еластин и колаген. Редовното овлажняване е от решаващо значение за предотвратяването на бръчките, както по шията, така и по лицето.

Избирайте продукти, богати на хиалуронова киселина, тъй като има силни овлажняващи свойства.

4. Ботокс

Ботокс

Ботоксът е популярно средство за справяне с бръчките. Той действа като блокира сигналите, които карат мускулите да се свиват. Това води до по-изпънат вид на кожата. Проблемът на ботокса е, че ефектът продължава 3-4 месеца, след което трябва да си поставите нова инжекция.

5. Нанасяйте слънцезащита ежедневно

Проучванията показват, че редовното нанасяне на слънцезащитен крем може да забави признаците на стареене. Слънцезащитният крем не само овлажнява кожата ви и повишава нейната еластичност, но и я предпазва от вредните UV лъчи. Нанасяйте слънцезащитен крем на лицето и шията поне 2-3 пъти на ден.

6. Използвайте ретиноидни кремове

Крем

Нансянето на ретиноиди върху кожата може драстично да намали признаците на стареене, като фини линии и бръчки.

Тъй като ретиноидите се създават от витамин А, те често се препоръчват като средство за лечение на бръчки по шията. Има различни видове ретиноидни кремове, затова се консултирайте с дерматолог, за да изберете най-добрия вариант за вас.

7. Пийте повече вода

Водата увеличава еластичността на кожата. Пийте поне 8 чаши вода на ден, за да намалите бръчките. Започнете с чаша вода веднага след събуждане и още една чаша вода по време на или след закуската. След това изпийте поне още 6 чаши през деня. Водата е изключително важна за цялостното здраве на организма.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Том Холанд

Интересният живот на Том Холанд

Северна Корея

15 странни факта за Северна Корея