in

Как да намалите сметките си за ток

радиатор, зима

Всички сме отговорни за енергията, която използваме в домовете си. Независимо дали сте собственик на жилище, частен или социален наемател, студент или живеете с родителите си, има много неща, които можете да направите, за да намалите сметките за електроенергия.

Голяма част от годишното потребление на енергия се дължи на уредите, които използваме у дома. Ако го правим по-ефективно, това със сигурност ще се отрази на месечните ни сметки. Когато си купувате нови уреди, избирайте енергийно ефективни модели.

Енергоспестяващите крушки също могат да ви помогнат в намаляването на разходите за енергия. Светодиодите са най-енергийно ефективните крушки и използват почти 90% по-малко енергия от традиционните крушки с нажежаема жичка. Те издържат много по-дълго от традиционните, така че разходите за целия им живот са по-ниски.

Сметките за енергия постоянно нарастват и голяма част от потребителите са притеснени за предстоящата зима. Проучване на Resideo Technologies показва, че над 50% от потребителите в Централна и Източна Европа са под напрежение заради растящите цени. Най-склонни да намалят температурата у дома като основна стъпка за намаляване на разходите за енергия, са потребителите в Унгария (30%), Румъния (24%) и Полша (18%). Между 44% и 60% от хората са готови да инвестират в интелигентни устройства, каквито са най-новите системи за управление на отоплението.

Вижте съветите на експертите как може да намалите разходите си за енергия:

1. Уплътнете прозорците и вратите

Има много лесни и ефективни начини как да предотвратите навлизането на студ през процепите между стената и прозорците. Уплътненията вършат чудесна работа и не изискват голяма инвестиция.

2. Не покривайте радиаторите

Ако искате повече топлина у дома, не трябва да покривате радиаторите с дрехи или други предмети, тъй като така намалявате топлината в помещението.

3. Не проветрявайте при включени радиатори

Разумно е да си създадете навик да спирате отоплението, когато отворите прозорец, за да влезе чист въздух. Но е важно да проветрявате дома си редовно. 

4. Поддържайте умерена температура

Не претопляйте и не преохлаждайте помещенията в дома си. Най-добрият вариант е да поддържате умерена температура и да се обличате по-топло. Намаляването на температурата с 1°C спестява около 6% енергия.

5. Намалете температурата, когато не сте у дома

Когато излизате навън, както и в стаите, които не използвате, може да намалите температурата на радиаторите. Оптималната температура през нощта е 16-19°C.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

грейс кели

Грейс Кели – пътят от актриса до принцесата на Монако

Wifi, интернет

Най-бързият интернет в света