in

ЕхаЕха

Какъв цвят е огледалото

огледало

На някои въпроси наистина е трудно да се даде отговор. Такъв е въпросът за цвета на огледалото. Вероятно сте чували, че то е бяло… Обикновено бялото отразява всички цветове  във всички различни посоки. Процесът е известен като дифузно отражение. Огледалата отразяват цветовете обратно в посоката, в която са поставени и това се нарича огледално отражение. Това ни позволява да видим обекта такъв, какъвто е преди отражението.

Когато казваме, че един обект е червен например, това означава, че когато светлината го достигне, той поглъща всички цветове освен червеното, което от своя страна се разпръсва и се улавя от човешкото око.

Какъв обаче е реалният цвят на огледалото?

Още през 2004 г. двама испански изследователи – Реймънд Л. Лий младши и Хавиер Ернандес-Андрес провеждат експеримент в една от най-популярните атракции в Музеите на науката в Гренада – огледалните тунели. Те са изградени от две огледала едно срещу друго с по два изрязани отвора за очи, в които всеки посетител може да надникне.

Изследователите открили, че когато отражението на огледалата се отрази напред-назад над 50 пъти, зеленото става преобладаваща дължина на вълната, която можем да видим.

Огледалото има ли цвят? Отговорът е да. Колкото и странно да ви звучи, неговият цвят е зелен. Той се дължи на смесването на сода и вар (силициев двуокис със сребърна основа). „Перфектното“ огледало не разпръсква цветове, а ги отразява в оригиналния им вид. Но това е на практика невъзможно, тъй като винаги част от светлината не се улавя, а се разпръсва. При огледалото това се случва най-вече със светлинен спектър в диапазона от 510 нанометра, който човешкото око възприема като зелено.

Проверете сами

За да се уверите, че цветът на огледалото е зелен, може да поставите две огледала едно срещу друго, за да получите т.н. „огледален тунел“. Когато погледнете в него, ще установите, че колкото по-напред гледате, толкова по-зелено и по-тъмно ще бъде отражението. Това се дължи на факта, че зеленият цвят изчезва по-бавно от останалите цветове.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

винсент ван гог

12 трагични факта за живота на Винсент ван Гог

„Модистката от Париж“ – пътят от ада на войната до ателието на Диор