in

Какво ще се случи, ако природните ресурси се изчерпят?

Приемаме неща като кислород, вода и гориво за даденост, но много от тези природни ресурси не са възобновяеми. Хората не се замислят какво би се случило, ако тези ресурси се изчерпят и буквално ги пилеят. След като разберете какво ще се случи, ако водата на планетата се изчерпа, ще започнете да спирате чешмата, когато не я ползвате.

Ето какво ще се случи, ако някои от природните ресурси се изчерпят:

1. Кислород

Кислородът е третият най-разпространен елемент във Вселената, според Scientific American. Въпреки че го приемаме за даденост, нивата на кислород на Земята намаляват от около милион години. Основният виновник са въглеродните емисии, а според учените скоро ще се изправим пред кислородна криза и буквално няма да има въздух, който да дишаме. Ако целият кислород на Земята изчезне дори за пет секунди, самолетите ще се разбият, бетонните сгради ще се превърнат в прах, наред с други ужасни последици. Вероятно се досещате какво ще се случи и с телата ни.

2. Вода

Според изследване, публикувано в Science, водата подхранва Земята от 4,6 милиарда години. Около 70 процента от повърхността на планетата е изградена от този природен ресурс – което включва океаните, моретата, реките и езерата. Водата също е в атмосферата и дори под повърхността на Земята. Повече от 95% от тази вода обаче не е питейна и човечеството е на път да се сблъска със сериозен проблем, тъй като сме изправени пред недостиг на прясна вода. Ако останем без вода, експертите предричат катастрофи като войни, глад и глобален икономически крах.

3. Дървета 

Горите покриват около 30 процента от повърхността на планетата, но не се заблуждавайте- оставаме без дървета! Земята е загубила над 1 милион км² от този ресурс, заради обезлесяването между 1990 и 2016 г. В сравнение с началото на човешката цивилизация, сега дърветата са намалели с цели 46%. Дърветата са важни за планетата поради много причини- произвеждат кислород, регилурат цикъла на водата, поддържат хранителната верига, а и са ценен строителен материал. Със сигурност Земята няма да бъде приятно място без тях.

4. Почва 

Почвата се разгражда толкова бързо, че е съвсем възможно след 60 години този ресурс да бъде изчерпан. Глобалното затопляне, обезлесяването и химическото замърсяване допринасят за унищожаването на почвата, а и ние я използваме много по-бързо, отколкото тя се образува. Нуждаем се от здрав горен почвен слой, за да отглеждаме около 95% от храната си и без плодородна почва, човечеството буквално ще умре от глад.

5. Растения

Подобно на дърветата, растенията ни хранят и ни дават кислорода, който дишаме. Ако те изчезнат, хората и животните ще умрат от глад и ще се задушат. Кислородът ще остане в атмосферата за известно време, но ще останем без храна много преди да останем без въздух. Дали растенията ще изчезнат, зависи от състоянието на почвата и водата, както и от това дали хората засаждат растения или не. Можете да дадете своя принос като засаждате растения в собствената си градина.

6. Изкопаеми горива

Изкопаемите горива като въглища, нефт и природен газ съществуват от милиони години и са от остатъци от разлагащи се растения и животни. Разчитаме на тях за отопление, енергия, гориво и производството на ежедневни артикули като уреди, електроника и козметика. Нашата необходимост от тези невъзобновяеми ресурси води и до климатични промени. Учените прогнозират, че може да останем без изкопаеми горива до 2060 г., ако не преминем към алтернативна енергия. Една от първите стъпки е да преминем към електрически автомобили.

7. Метали

Има 62 различни метала, включително цинк и мед, но също така и по-малко популярни такива, като индий и галий, които добиваме и в момента използваме в производството, строителството и много други индустрии. Тези метали са невъзобновяеми, което означава, че щом свършат, няма да се появат отново никога. Ако металите се изчерпят, ще трябва да живеем без продукти като смартфони и компютри, животоспасяващо медицинско оборудване, като ЯМР машини, автомобили и модерни сгради.

8. Животни и риби 

Въпреки че животните не могат да бъдат определени като природни ресурси, изчезването им е не по-малко страшно. Тъй като хранителната верига е нещото, което балансира живота на земята, ако животните изчезнат, хората няма да има какво да ядат. Изчезването на рибите е също толкова страшно. Изчезването на морския живот би застрашило здравето както на хората, така и на екосистемата. Учените прогнозират, че това ще се случи след 2050 г.

9. Хелий

Вторият най-разпространен природен ресурс в света вероятно ще ви изненада- хелий. Въпреки че е открит само преди 150 години, хелият е изключително важен елемент в медицината. Хелият се използва за медицинските скенери, криогениката, супер магнитите, които се използват за изследвания на мозъчните клетки и много други. Според учените вече наближаваме кризисна точка, по отношение на хелия.

10. Сол

Солта, известна още като натриев хлорид, е невъзобновяем природен ресурс, използван не само за готвене и консервиране на храни, но и за производство на хлор и натриев хидроксид, използвани в обикновени изкуствени материали като пластмаса, найлон и бронирано стъкло. Макар че в момента солта не е застрашена от изчезване, загубата ѝ би била пагубна за човечеството.

11. Фосфор

Фосфорът се намира само в няколко краища на света, включително Китай, Мароко и Съединените щати. Това е рядък, но важен минерал, на който селскостопанската индустрия разчита. Без фосфор, ще бъдем изправени пред глобален недостиг на храна. Фосфорът е важен и за водните екосистеми, тъй като контролира растежа на водораслите и подводните растения. Ако не бъдат открити още резерви, вероятно скоро ще се изчерпа.

12. Вятърна и слънчева енергия

Слънчевата енергия и вятърната енергия се считат за възобновяеми природни ресурси, което означава, че докато има слънце на небето, няма как да бъдат изчерпани. Ако Слънцето изчезне един ден, гравитацията, цялата орбита на Земята и климатът, подходящ за живеене, и животът, какъвто го познаваме, ще спрат да съществуват.

Loading

  • Опитвате ли да помогнете на планетата по някакъв начин?

    • Засаждам по 1 дърво всяка година
    • Опитвам да пестя вода
    • Имам електрически автомобил
    • Старая се да не използвам пластмаса
    • Не, свършването на природните ресурси не е мой проблем

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Колко години повече живеят оптимистите

Сицилиански каноли