in

Какво е общото между Чехия, театъра и смеха? Или как един български режисьор създаде рекорд

Най-дълго играната комедия в Чехия е…дело на българин. „Слуга на двама господари“ – по великолепния Карло Голдони, е в навечерието на своето 150 представление. Неин режисьор е талантливият Николай Гундеров, а билети вече няма от месеци. Въпреки че у нас новината не получи гласност, освен в Ploshtadslaveikov.com, Моравският театър обяви удивителното постижение със специално съобщение:

„Точно преди десет години спектакълът „Слуга на двама господари“ имаше своята премиера под режисурата на българския драматург Николай Гундеров. Никой тогава не подозираше, че ще се роди такъв зрителски хит. Той буквално бе игран на всички сцени в Чехия и спечели Голямата награда на публиката на Гранд фестивала на смеха. Въпреки че тези дни отбелязва своето 150-то поредно представление, спектакълът продължава да бъде безнадеждно продаден и билети за него липсват месеци напред“.

Уникалната драматургическа структура на „Слуга на двама господари“ е изградена от неочаквани обрати. Тя е своеобразен карнавал на типове и образи, истинско пирщество от ситуации. Основната нишка е двойственият живот, който води до пълно объркване на истинските стойности и изгубване на идентичността, от това обаче не произлизат драми или трагедии, а ярки комични ситуации и препятствия, които героите преодоляват. На сцената оживява пъстър карнавал, в който всеки има маска и се представя за съвършено друг. А в карнавала няма табутата, забрани, страстите са оголени, емоциите – също, желанията са най- дръзки.

Въпреки че е писана преди повече от 300 години, пиесата може да хвърли мост и към съвременния човек – днес много хора се чувстват слуги, други – господари. Първоначално, когато я поставя за първи път в Чехия, Гундеров използва най-различни средства, като прави истинско синкретично представление чрез балет, пантомима, гегове, театър на сенките, скечове. И тъй като в е човеколюбив творец, основният персонаж в неговата постановка е с много независим дух. Ники вярва, че ако човек има въображение, ще бъде вътрешно свободен. Това е способът на режисьора – кара ни да се замислим за разликата между хората с титли и тези без.

Добрата школовка на Николай Гундеров не е от днес, тя има добре подплатена предистория. Освен че е актьор, поет, режисьор и не на последно място драматург, с удивително сини очи и детска неподправеност, винаги готов да пръвъплъти себе си във всякакви персонажи чрез неповторими езикови и актьорски умения и способи, той има солидно образование и критическо мислене.

Николай е завършил славянска филология в СУ „Св. Климент Охридски“ с чешки език. Заминава за Прага, където записва режисура и драматургия в Академията за изящни изкуства. Съосновател е на един от първите български авторски литературни театри – „Синте“, което само по себе си е революция. Малко известен факт е, че в края на 90-те, когато времената у нас бяха толкова метаморфозни, Гундеров продължава да се занимава с изкуство, но това отново не е оценено у нас, а в чужбина – получава Почетен диплом от Международната академия за изкуства в Париж за авторския си спектакъл „Леки четива“. Тук е мястото на припомним, че дипломният му спектакъл в Прага – „Вернисаж“, взима наградата на Академията, а участието му като актьор в Международния театрален студентски фестивал във Варшава му донася и признанието на полските актьорски асоциации „Ян Кречмер“.

Бил е асистент на Иржи Менцел, Олег Табаков и Юлия Огнянова. Играе във филмите на Менцел „Обслужвах английския крал“ (2006) и на Ян Хржебейк „Красавица в беда“ (2006). Режисираният от Гундеров „Детектор на лъжата“ е обявен за най-добро представление на театъра в Кладно (Чехия). Съосновател е на естествения театър „Trifonoff & Gunderov“ заедно с актьора Филип Трифонов.

В началото на тази година пиесата „Клуб на пороците“ от Николай спечели награда „Алеко Константинов“ на Сатиричен театър. Спектакълът предстои да се играе в началото на 2024 г.

Още по темата – ТУК

 

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

3.3k Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

София Сегавия и нейните животописи

Опера, филми за художници и любовни истории на Киномания